България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Войната ще продължи много дълго, САЩ искат крайно изтощаване на руската армия

Милен Керемедчиев и Валерий Тодоров очакват ходът на военните действия да се промени през зимата

22.12.2022 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

"Явно войната ще продължи още доста дълго време. Посещението на Зеленски в САЩ е знаково и в много важен момент. В САЩ републиканците имат мнозинство в Конгреса - беше много важно да има единно решение, че американската помощ към Украйна ще продължи да тече. С огромни аплодисменти беше посрещнат Зеленски в Конгреса. Още 50 млрд. долара подкрепа за Украйна, Зеленски се връща с изпълнена мисия", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "България сутрин".

По думите му целта на САЩ е да видят крайно изтощаване на Русия в този конфликт и руските сили да претърпят максимални поражения. Което в дългосрочен план ще навреди на Русия да бъде стратегически силна страна в региона.

"Явно финансирането и предоставянето на военна помощ от САЩ за Украйна няма да спре", отбеляза Керемедчиев. 

Според него въвличането на Беларус във войната ще отвори втори фронт и това стои в плановете на Русия. Керемедчиев добави, че това е план Б - при забуксуване на военните действия. 

"Резервът в Беларус може да окаже сериозен натиск върху бъдещите военни действия. Превземането на Киев явно продължава да е в целите на руската армия", посочи бившият зам.-външен министър.

"Ключова беше фразата на Зеленски, който каза: Ние сме част от вас. Потвърждението от американска страна, че финансирането и обемите на военната помощ ще бъдат поддържани, беше важно, тъй като очевидно имаше известни колебания в политическите среди в САЩ. Преодоляха колебанието относно доставките на комплексите Patriot. Посещението става на фона на твърденията от Русия, че ще преследва докрай поставените цели", заяви журналистът Валерий Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че новите военни доставки за Украйна са солидна помощ и че само един комлекс Patriot струва около 1 млрд. долара. А това щe да засили ефективността на украинските бойни части и се влиза в нова фаза на войната. 

"Военните действия ще продължат по-дълго и вероятно ще се разрастват като мащаб. Войната сега е позиционна, но продължават ожесточени боеве с доста жертви в някои точки. Путин отново изкара намеренията за ракетите "Сармат" и "Авангард". Беше увеличена възрастовата граница за мобилизация в армията. Руската армия ще достигне някъде 1,5 млн., което показва, че Русия се готви за по-продължителна война", каза още Тодоров.

Керемедчиев се съгласи с журналиста, че при замръзването на земята руската техника ще може да се придвижва много по-бързо. 

"Никой не разбра каква помощ даваме на Украйна и какви оръжия ще предоставим. Видимо е, че Министерският съвет се опитва да изпълни решението на Народното събрание, но го прави по начин, от който да не извадим никакви политически дивиденти. По никакъв начин не сме влезли в приятелския списък на страните, които помагат на съпротивата на украинския народ", подчерта бившият зам.-външен министър.

"Колкото и да лавираме, трябваше също да се включим. Тази неафиширана помощ, която чрез военната търговия стигаше до Украйна, беше премълчавана. Това не прави добро впечатление, трябва да има максимална прозрачност в нашите действия. Така или иначе сме от едната страна на барикадата", настоя Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.