България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната": ГЕРБ трябва да бъдат в изолация от управлението на страната - под карантина

Партията на Борисов се скри зад предложението си за експертно правителство, коментира депутатът

16.12.2022 | 09:09 Редактор: Ирена Бакърджиева

Първият опит за правителство е неуспешен, погледите сега са вперени към втория мандат. "Продължаваме промяната" обявиха, че техният кандидат за премиер ще е академик Николай Денков.

"Това, което липсваше в предложението на проф. Габровски с мандата на ГЕРБ, беше носенето на политическа отговорност. Това е една от причините да изберем акад. Денков, тъй като той е член на "Продължаваме промяната", има политически опит. Той е от най-известите и признати академици в научната среда и на световно ниво. Смятаме, че с неговата диалогичност може да успее да проведе консултациите с партиите по такъв начин, че да получим подкрепа и да има избрано правителство", заяви депутатът Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че партията иска да опита нов подход, като даде шанс на друго лице, различно от Кирил Петков и Асен Василев, което може да води преговорите, а и лидерите да направят крачка назад, за да не спъват процеса.

"За момента не водим разговори за имена за състава на правителството, важни са политиките. Нека първо да видим дали има шанс да имаме правителство в това НС, което да бъде подкрепено. Няма парламентарни сили, които могат да се обединят и да получат 121 гласа, за да направят официална коалиция, именно затова ние предлагаме правителство на малцинството", посочи Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че акад. Денков е бил няколко пъти служебен министър, но никога не е бил обвързан с ГЕРБ, а е бил поканен във второто правителство от тях, за да започне реализирането на проекти в научната сфера, но сам е подал оставката си.

"Червени линии по отношение на правната политика нямаме. Ще представим какво е важно за страната в момента – вкарването на бюджета за 2023 г. е едно от приоритетните неща. Второто е антикорупционната реформа и законите за КПКОНПИ. На трето място имаме социален пакет и имаме пакет от административни реформи", подчерта гостът и добави, че имат коренна разлика с ГЕРБ по отношение на фискалната и социалната политика в България.

"Това, което видяхме от тяхното управление, е, че стигнахме върха по неравенство в ЕС. Все повече от богатите получават още повече, а средната класа намалява. Правителството с мандата на ГЕРБ не само не получи парламентарна подкрепа, то няма и обществена подкрепа за него. Обществото не подкрепя правителство, в което ГЕРБ да участват активно", категоричен е Арабаджиев.

Той е на мнение, че ГЕРБ са се скрили зад предложението си за експертно правителство, защото не искат да носят политическа отговорност.

"Искаме да видим партиите, които гласуваха промените в Изборния кодекс, как ще гласуват. Това е важно като знак към българските граждани кое им е приоритетно на тези партии – дали промените в ИК, или промените, които са важни за страната", отбеляза гостът.

Той поясни, че ще говорят с БСП, но едва ли ще бъдат част от официална коалиция с техния мандат, защото трябва да покажат, че могат да защитават интереса на българските граждани, а с ИК са влошили доверието в провеждането на избори и се дава сигнал към обществото, че по-скоро се мисли за нови избори, отколкото за съставяне на правителство.

"Ние показваме, че искаме да носим отговорност, искаме да управляваме в тези трудни времена за страната ни, но трябва да имаме гаранция, че в НС ще има мнозинство, което да подкрепи конкретната политика. Лесно е да се направи правителство. Трудно е обаче да има такова правителство, което да успява да приема законопроектите, които са важни за страната. Ние много лесно можем да загърбим предизборните си обещания и да направим правителство с ГЕРБ, но смятаме, че ГЕРБ трябва да бъдат в изолация от управлението на страната, трябва да бъдат под карантина, докато се случат процесите", безкомпромисен е Арабаджиев.

По думите му "Продължаваме промяната" е показала, че не е проект на президента, въпреки че основните лица на партията са получили обществената си подкрепа именно чрез служебното правителство миналата година.

Гледайте целия разговор във видеото.