България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съдия и бивш депутат са сред терористите, опитали да направят преврат в Германия

Членовете на групата са планирали да нахлуят с оръжие в Бундестага в Берлин, посочи Катя Костова

08.12.2022 | 08:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

В Германия бе предотвратен опит за държавен преврат. Арестувани са десетки. Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 души, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред в страната.

"Германската полиция извърши вчера мащабни арести срещу терористична група, която е планирала да свали правителството на Германия. По време на извършената операция са арестувани 25 от членовете на организираната група. Срещу 54 са отправени обвинения за опит за въоръжен преврат. До късно следобед вчера са издадени общо 19 заповеди за постоянен арест", посочи Катя Костова на живо от Берлин в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ в полицейската акция са участвали над 3000 полицаи, претърсени са 150 обекта в общо 11 провинции, а арести са извършени и на територията на Италия и Австрия. Според главния прокурор членовете на групата са планирали да нахлуят с оръжие в Бундестага в Берлин.

"Групата е била напълно наясно, че нейните действия могат да доведат и до смърт. Открито е и оръжие. Част от членовете на групата са известни като членове на акции срещу противоепидемичните мерки. Сред тях има съдийка, бивш депутат от партията "Алтернатива за Германия", бивши войници, а техният водач е Хайнрих Ройс, който е потомък на княжеския род", подчерта Костова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че се очаква днес действията на полицията да продължат, както и да има нови арестувани. Костова не е забелязала никакво напрежение в страната, но отбеляза, че това е най-мащабната акция, която е извършвана до момента.

Гледайте видеото с целия разговор.