Германия предотврати опит на крайнодесни екстремисти за държавен преврат

Задържан е лидерът им - 71-годишният принц Хайнрих Тринайсети

07.12.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Опит за държавен преврат е предотвратен в Германия. При безпрецедентна акция полицията разби клетка на крайнодесни екстремисти. Задържан е лидерът им - 71-годишният принц Хайнрих Тринайсети. Според Федералната прокуратура целта му била да бъде обявен за монарх на страната.

Рано сутринта 25 членове на крайнодясното движение "Граждани на райха" бяха арестувани по подозрения за подготвяно насилствено нахлуване на въоръжена група в германския Бундестаг.

"Демокрацията беше опазена - от сутринта тече мащабна антитерористична акция. Федералната прокуратура разследва терористична мрежа по подозрения за подготвян военен преврат", заяви федералният министър на правосъдието на Германия Марко Бушман.

Заговорниците имали за цел да преобърнат държавния ред в Германия и да го заместят с монархия, начело на която да се възкачи 71-годишният принц Хайнрих Тринайсти. За него се твърди, че произхожда от благородническата фамилия Ройс-Грайц. От самата фамилия го определиха като объркан старец, който напуснал Дома Ройс преди 14 години. От Федералната прокуратура съобщиха, че Хайнрих се е свързал с руски граждани за организирания от него преврат.

"Претърсени са над 130 локации, включително в Италия и Австрия. Истинско майсторство си е организацията на нещо като пуч. В тази група най-вероятно има и хора с контакти във високите етажи на властта", коментира анализатор.

Германия редовно арестува крайнодесни екстремисти, но според медиите в страната това е една от най-мащабните операции в историята с цел възпрепятстване на опит за държавен преврат. Близо 3000 служители на реда са участвали в обиските.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

3
1 rate up comment rate down comment 0
Български легионер
преди 1 месец
ФЮРЕРЪТ БЕШЕ ПРАВ .......!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 месец
Това "Тринайсети", име ли е или число? Хаха... Стегнете се бързо, че губите аудитория! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
"71-годишниятпринц Хайнрих Тринайсти.+ ----------------------------------------------------------------------------- Гнycни негpaмотни мисирки. Сигнализирай за неуместен коментар