България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експертен коментар: Депутатите усложниха изборния процес и подкопават доверието на избирателите

Ще се окаже ли ефективно видеонаблюдението на изборния процес? Разговаряхме с Цветелина Пенева и доц. Наталия Киселова

02.12.2022 | 09:19 Редактор: Вяра Димова

Депутатите решиха: Идеята за район "Чужбина" остава, броят на членовете на ЦИК също няма да се променя, ще има и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Очаквано най-ожесточен беше спорът за това да има ли смесено гласуване с хартиена бюлетина и машина. 

"След като са решили, че са необходими промени, те се случиха. Създаде се усещане в обществото, че задължителното машинно гласуване, което беше въведено през 2021 г., ограничава изборните права на определена група гласоподаватели. Не може да се коментира дали това е така или не, тъй като ЦИК, въпреки настояванията на Обществения съвет, не насрочи достоверно представително социологическо проучване, което да покаже кои са причините за спада на избирателната активност", каза Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК в "България сутрин".

Народното събрание отново върна смесения начин на гласуване в секциите с над 300 избиратели, но начинът, по който са въведени промените в изборното законодателство, за пореден път подкопава доверието на избирателите, коментира още тя. 

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова, както налагането на машините в секциите с 300 избиратели, сега и връщането на алтернативната възможност - избирателят да има избор, ще създаде затруднения в края на изборния ден.

"Членовете на СИК ще се наложи да преброят освен хартиените бюлетини, така и разписките. Сумата от двата начина, по които са гласували избирателите, ще трябва да бъде имплементирана в един протокол. Основното предимство, което имаше при принтирането на протокол, който сумира резултата, частично няма да бъде преодоляно и онова, което беше предимство. Ще станем свидетели на нещо, което ще бъде проблем - продължителният изборен ден. Това може да доведе до проблеми в протоколите", поясни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Процесът със смесеното гласуване ще се усложни, смята също Цветелина Пенева.

"Снощи депутатите зачеркнаха едно от най-важните предимства на машините - автоматизираната обработка на резултатите. Това беше форма за контрол. Като обществен съвет подчертаваме, че е важно да има одит на изборната технология", настоя тя.

Дали видеонаблюдението може да се ползва като доказателство, или ще бъде само основание да се поиска оспорване, попита доц. Киселова и допълни, че са възможни проблеми.

"Възможността да дадем на ЦИК да определи колко депутати ще бъдат излъчени от район "Чужбина" - това може да означава  4, но може и 10. При тази изострена обстановка всяка една от страните може да ни наведе на мисълта, че ще ни очакват ожесточени избори", подчерта доц. Киселова.

По думите на Цветелина Пенева видеонаблюдението може да наруши правата на избирателите и да се ползва като натиск за някои групи.

Гледайте целия разговор във видеото.

2
0 rate up comment rate down comment 0
АнтиТрол
преди 1 месец
Че те колко избиратели останаха, че да има и такива с доверие? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Така си осигуряват по-мако количество реални гласове и по-лесен превес на купените и преправени такива. Сега Славчо пак може "изненадващо" да влезе в парламента, и да замени БСП гласовете за една президентска република. Март месец пак хаос и драма, а на есен Беларус. Хартиената коалиция (без БСП) харесва това. По-малко ядове и стрес с бъдещето управление чрез Радев (или друг) като кукличка. Сигнализирай за неуместен коментар