Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Светослав Живков: С електронното гласуване БСП оправдаваше ниските си резултати

Комбинираният вариант между хартиено и машинно гласуване, е възможно най-негативният, коментира експертът по изборни системи

01.12.2022 | 21:20 Редактор: Вяра Димова

Ревизия на Изборния кодекс - има ли край агонията? 

"Ожесточението го създават самите политици. Изборният кодекс засяга пряко самите политици, не толкова ежедневния живот на българите. Проблемът е от предишните няколко години - диспутът машинно или хартиено да бъде гласуването. Последните седмици БСП опита да излъже себе си, членовете и симпатизантите, че всъщност благодарение на машинното гласуване, тя имаше по-ниски резултати. Истината ще се види ясно при следващи избори. Това беше основната идея на Корнелия Нинова", каза експертът по изборни системи д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че няма хардуер, който да не бъде манипулиран.

"Хартиените бюлетини, в български условия, също носят рискове. Целият този скандал през последните дни не отразява толкова въпроса с проблемите с гласуването, а други цели и интереси на партиите. В БСП си търсеха оправдание за ниските резултати. "Продължаваме промяната" и ДБ, тъй като това е техен основен фокус в тяхната агитация, категорично не допуснаха да се прави компромис с машинното гласуване. От друга страна ГЕРБ се опита да изтъргува цялата ситуация", коментира д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

Според него мандатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не стигат дори и за правителство на малцинството и след днешния ден дистанцията между политически играчи се е засилила.

"Комбинираният вариант между хартиено и машинно гласуване, е възможно най-негативният вариант. Отново ще имаме увеличаване на корпоративния вот от една страна, от друга страна - страх от това машините да не бъдат манипулирани, от трета - хаосът в СИК", посочи Живков.

По думите му най-добрият вариант е бил машинното гласуване да остане за поне още няколко избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.