Паравани заменят тъмните стаички на изборите, район "Чужбина" остава

Петков: Успяхме поне да върнем паметта в камерите - да могат да записват

01.12.2022 | 13:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като миналата седмица депутатите обсъждаха над 15 часа промените в Изборния кодекс, днес те отново влязоха в пленарната зала. Първоначално дискусиите започнаха сравнително спокойно, но се очаква ескалация на напрежението, когато се достигне до параграфа, свързан с въвеждането на смесеното гласуване.

"Стигнахме до сакралния параграф на тези промени в Изборния кодекс. Стигнахме до философския камък на хартиената коалиция. Философският камък, който тя смята, че ще превърне хартията в злато", заяви Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

"Относно заключението ви хартиена коалиция – никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала. Във всяка секция с под 300 избиратели се гласува само на хартия", отвърна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

До този момент народните представители гласуваха за оставането на район "Чужбина", както и за Съвет към ЦИК. Заявленията, необходими за скриване на секции зад граница, остават същите – 40. Депутатите обаче решиха тъмните стаички при вота да бъдат заменени с паравани, за да се ограничат възможностите за манипулация на вота.

"Има конкретни факти за грешки в машинното гласуване. Софтуерът, когато веднъж прави грешки, тъй като би трябвало да е еднакъв във всички машини, значи и другаде може да прави грешки", посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков излезе с нов ултиматум. Няма да предложи състав на кабинет с втория мандат, ако днес Народното събрание реши да се въведе смесено гласуване.

"Днес показахме, че в последните 18 часа, които водихме дебат в зала, имаше причина защо това да се направи. Успяхме поне да върнем паметта в камерите - да могат да записват. Ние ще поемем тежката отговорност за втория мандат заедно с ДБ, но няма как да се очаква от всички партии в този парламент, че те ще гласуват за кражбата на честния вот на българските граждани и после щели да подкрепят правителство на малцинството, което е антикорупционно", категоричен е Петков.

Дебатите относно промените в Изборния кодекс продължават.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR