България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да уважаваш другите и техните права: Деца в нужда стават приятели на животни в риск

Юлия Йорданова от Фондация "Конкордия" разказа за новата кампания

02.12.2022 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Да си приятел на някого означава да го подкрепяш и да се грижиш за него винаги, когато той има нужда. С тази мисия са се заели фондация "Конкордия" с новата си кампания "Деца в нужда стават приятели на животни в риск".

"Наблягаме на това децата, с които работим, да бъдат образовани и да имат умения. Тази кампания е част от посоката, която следваме. Залагаме на неформалното образование, затова с кампанията искаме да научим децата на техните права през правата на животните", каза мениджърът на "Фондонабиране и комуникации" във Фондация "Конкордия" Юлия Йорданова в "България сутрин".

В тази връзка Фондацията е заложила посещение на ключови места в България - Център за опазване на влажните зони "Драгоманско блато", Парк за мечки в гр. Белица и спасителен център за диви животни в Стара Загора.

"Посещавайки тези места, те могат да научат и наблюдават отблизо дивите животни. Ще засегнем и темата за техните права - да знаят, че всяко дете има право на спокоен живот и на здравословна среда. Учим ги, че имат отговорности - да уважават другите и техните права", каза още Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Фондация "Конкордия" вече набира средства в Платформата.бг. Необходими са 6 000 лв. С тази сума могат да заведат общо 45 деца в набелязаните три центъра.

"Едно дарение от 133 лева, ще даде възможност на едно дете да посети един център. Някои от децата, с които работим във Фондацията, са със специални образователни потребности, други живеят в социална изолация, деца с риск от отпадане от училище. Нашата работа е да минимализираме този риск - окуражаваме ги. Допълнително им оказваме подкрепа, свързана с това да си напишат домашните, да запълнят пропуските в учебния материал", допълни мениджърът на фондацията.

Социализацията в днешно време е предизвикателство. На децата им необходимо време, каза още гостът. 

"Децата имат отворени души. Имат склонност да научават нови неща. Дори и в началото да има естествен срам и стеснителност, след това могат да общуват, да се запознаят с други деца, с животните", каза още Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.