България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доайенът в каратето в Бразилия Франциско Фило: SENSHI е страхотна възможност за състезателите

"Феновете могат да усетят енергията на бойците", каза той

02.12.2022 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Утре започва дългоочакваното спортно събитие в света на бойните изкуства SENSHI 14. В него ще участват 26 елитни бойни звезди от 17 държави. А един от доайените в каратето в Бразилия - Франциско Фило, вече е в България.

"За мен е голяма чест и удоволствие да съм тук. Започнах да тренирам карате, когато бях на 11 години. По онова време ми се искаше да мога да правя онова, което показваха по телевизията и във филмите - да летя от едно дърво до друго. Когато влязох в доджото, осъзнах, че това са само измислици. Така че, хора, внимавайте какво гледате по телевизията. То не е стопроцентова реалност. След време осъзнах, че искам каратето да присъства в живота ми", сподели Фило за Bulgaria ON AIR.

Той признава, че е имало много моменти, в които е искал да се откаже.

"В началото на първото ми състезание изгубих още първата битка. На този турнир аз присъствах като най-добрия от моето доджо и отидох на състезанието, като си мислех, че ще стана шампион. За моя изненада, изгубих още първата среща. Това не ме притесни особено. Продължих да работя, да тренирам и с течение на времето, може би след още три турнира, станах шампион за първи път. След това, всяка година бях шампион", допълни той.

На 20 години е имал шанса да се състезава в Япония на световния шампионат.

"По онова време вече бях шампион на Южна Америка, чувствах се задължен да спечеля турнира и отидох там, за да победя, да бъда шампион. Но загубих и бях сред първите 16 в класацията. Това не го очаквах. Мислех си, че ще бъда първи, втори или трети, а бях само в класацията на първите 16. Това беше добре и не промени много нещата, защото знаех, че след 4 години ще имам още един шанс. Турнирът се провеждаше веднъж на четири години. И така през следващите четири години аз тренирах много усилено. Отидох да се състезавам и бях напълно сигурен, че ще стана шампион за 1995 г., обаче загубих, класирах се трети. Това да мен беше краят. Помислих си, че животът е приключил, исках да се откажа от всичко. Но приятелите ми ми помогнаха, моят сенсей, учителите ми ми помогнаха и аз продължих, продължих напред с мисълта, че няма да се откажа, че искам да съм шампион. А 4 години по-късно, отново за моя изненада, станах световен шампион", разказа Франциско Фило.

Попитан дали спортът и каратето са променили живота му, той отговори: "Трудно е да кажа дали е променил живота ми, защото когато започнах, бях на 11, но когато гледам приятелите си, семейството си, виждам, че тренирането на карате наистина ме е поставило в друга позиция. Успях да повиша стандарта на семейството ми. Когато се преместихме от Северна Бразилия да живеем в Сао Пауло, ние бяхме голямо семейство, бяхме може би седем души, а живеехме в жилище само с две стаи. Но всички работехме усилено, а аз винаги си мислех, че мога да се справя по-добре, че мога да работя по-добре отколкото в момента, мога да съм по-добър. Тогава начинът ми на живот се подобри, премина на друго стъпало благодарение на карате."

И бе категоричен, че SENSHI е страхотна възможност както за всички състезатели, така и за публиката.

"Публиката може да усети енергията на бойците, да бъде съпричастна с тази положителна енергия, която вдъхновява хората. Когато боецът излезе, той иска само да постигне желаното от него, своята цел. Но това желание се предава и на публиката и тя си мисли: "Искам същото усещане като това на боеца". Така че, всички могат да спечелят. Боецът печели, защото за него това е възможност да го направи, а публиката се вдъхновява от бойците", добави Фило.

На 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна 26 елитни бойни звезди от 17 държави ще се изправят на разгорещената арена, за да премерят сили в титанични двубои по правилата KWU Full Contact. Билетите за SENSHI 14 са в продажба и могат да се закупят от мрежата на Eventim и през сайта Grabo.bg. Bulgaria ON AIR ще излъчи бойната галавечер на живо в своя ефир на 3 декември от 19:00 часа.

Гледайте целия разговор във видеото.