Легендарният Николас Петас: SENSHI турнирите са голяма възможност за младите

Ако има голяма мечта и голяма цел, тогава всеки спорт може да стане велик и да привлича повече хора, убеден е шампионът от К-1

30.11.2022 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Николас Петас пристига у нас за последния за годината тренировъчен лагер на Професионалната лига на световния киокушин съюз, който ще се проведе във Варна. Петас има шампионска титла от К-1 в Япония, европейска титла в тежка категория, една световна титла по карате. Казва, че не се приема, като легенда и че все още има път пред себе си. Той е сред специалните гости на международната бойна галавечер SENSHI 14, която ще се проведе на 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна от 19:00 часа. Билети за атрактивното бойно шоу са в продажба и могат да се закупят от мрежата на Eventim и през сайта Grabo.bg.

"Може би много хора ме помнят с това, което съм правил в последните 30 г. В Япония ме познават, там живея. Там съм оставил следи в световните бойни изкуства. И в карате, и в К1. И по този начин успях да се снимам във филми и по телевизията", заяви Николас Петас в специално интервю в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Шампионът има своя версия за провала на К-1 сериите.

"Навремето мениджмънтът на К-1 имаше възможността да преживее реалната версия в живота на Dragon Ball. Това е турнир, в който се бият с всякакви различни герои. Навремето продуцентите решиха, че телевизионните рейтинги леко падат и поискаха да ги съживят. Така започнаха да вкарват много големи хора. Говорим за 200-килограмови бойци. Бил съм се с най-големия от тях. С човек висок 2,17 метра, който тежеше 160 кг. Нокаутирах го. Това е сигурно едно от легендарните неща, които съм правил. Спортсменството беше изчезнало и се превърна в шантаво шоу. Или близо до това", не крие възмущението си световният карате шампион. 

Според него изключително трудно се става добър в каратето. 

"Пътят натам е тежък, защото накрая няма нищо, освен битките, които си водил ти самият. Но например при ММА има UFC и всички големи турнири. И при кикбокса също, макар че е друго. Това са големи организации. Има и К1 вече, който стана по-спортно ориентирана версия отколкото беше. Мечтата привлича. Ако си дете и играете футбол с приятели, сега има Световно по футбол. Децата играят футбол, а Пеле е започнал от улицата с приятели. Същото е. Неговата мечта тогава, на 18 г., била да направи Бразилия световен шампион. И тя се сбъдва. Ако има голяма мечта и голяма цел, тогава всеки спорт може да стане велик и да привлича повече хора", убеден е Николас Петас.

Той посочи, че в Япония всеки иска да играе бейзбол, защото бейзболът е най-масовият спорт там.

"В Япония бейзболът е вероятно дори по-обичан от Америка. Невероятно интегриран е вече в историята им. Първоначално вероятно заради американското влияние", каза още Петас.

Шампионът споделя, че пари се печелят, но и лесно се губят.

"Късметлия съм, че спечелих много пари. Но и загубих много пари. Колкото бързо дойдоха, толкова бързо изтекоха. Имах щастието да не съм толкова разумен с парите като Сам Греко. Това е процес, в който постоянно учиш. Колкото повече остарявам, толкова повече инвестирам", каза още Петас.

Шампионът от К-1 в Япония определи SENSHI турнирите като голяма възможност за младите.

"Аз съм силно посветен в тях, защото мисля, че правят добре нещата. Дават на децата, което трябва. Наричам ги деца, защото са по-малки от мен. Дават им възможност да изучават духа на карате. И в същото време да научат кикбокс, да научат ММА. Зависи от човека, но или клониш към кикбокса, или само към карате. Или пък смесваш няколко бойни изкуства", допълни Петас.

Също така отбеляза, че в К-1 или дори в SENSHI засега е възможно да се правят достатъчно пари, за да се пенсионира спортистът с тях. 

"Но би трябвало не само да не спираш да тренираш, но и да продължаваш да учиш, докато тренираш. Добър пример за това е един шампион от К1, който работеше в банка, докато тренираше и стана световен шампион. Би трябвало да си комбинативен и хитър. Да тренираш, но и да имаш обикновена работа. Или дори да учиш и да си завършиш образованието, докато тренираш. Пак можеш да станеш шампион", категоричен е той.

Николас Петас казва, че трудните уроци в началото се отблагодаряват в бъдещето.

К-1 легендата Николас Петас ще бъде специален гост на зрелищната международна бойна галавечер SENSHI, която ще се проведе на 3 декември в Двореца на културата и спорта, гр. Варна, от 19 часа. Бойната карта на новото 14-о издание включва 13 атрактивни и оспорвани двубоя по правилата KWU Full Contact между 26 елитни бойни звезди и шампиони от 17 държави, сред които Австралия, Португалия, Испания, Нидерландия, Япония и др. Билетите за SENSHI 14 са в продажба и могат да се закупят от мрежата на Eventim и през сайта Grabo.bg.

Гледайте повече във видеото.