България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Легендарният спектакъл "Шинел" празнува 30 г. на сцената на Театър 199

Спектакълът се играе на 9 езика, един от тях е японският, но няма да го изиграем на китайски, посочи Нина Димитрова

24.11.2022 | 09:45 Редактор: Елеонора Танева

На 28 ноември Театър "Кредо" ще отпразнува 30-годишнината на легендарния спектакъл "Шинел" по Гогол. Домакин е сцената на Театър 199.

"30 г. "Шинел" се постигат с инат, късмет и с подкрепа. Благодаря на нашия 30-годишен партньор - Театър 199, на неговата сцена посрещнахме три поколения зрители", каза актрисата и режисьор Нина Димитрова в студиото на "България сутрин". 

Тя посочи, че спектакълът винаги е различен.

"Хората, които го гледат, са различни, няма четвърта стена, в известна степен той се моделира от зрителите. На честването ще има гости, наши приятели, редова публика. За юбилея имаме нов билборд, красиви пейки, които Театър 199 ни подари", посочи режисьорът пред Bulgaria ON AIR. 

Димитрова сподели и за първите представления на "Шинел": "Когато ние се появихме и заявихме, че разрушаваме всякакви правила по отношение на начина на правене на представления, ни казаха "Какви са тези самодейци", а сега това е модерно. Преди 30 г. това беше шокиращо, ние обединихме изразни средства, в "Шинел" има 2 епизода, които са с кукли". 

Спектакълът се играе на 9 езика, а един от тях е японският. "Това е къртовски труд, 6 месеца са от превод до заиграване на този език. Но никога не се наемаме да правим версия на "Шинел" на китайски", добави режисьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Жалко, че Зуека няма да го има( Сигнализирай за неуместен коментар