Напрежение в Музикалния театър, артистите с подписка в подкрепа на директора Арсенова

Актьорите са открили юридически нередности при подготовката и провеждането на конкурса за нов директор

15.11.2022 | 19:47 Редактор: Ирена Бакърджиева

Напрежение в Музикалния театър. Артистите искат министърът на културата Велислав Минеков да отмени конкурса за директор и да обяви нов. Официално стана ясно, че Еделина Кънева застава начело на оперетата, а досегашната директорка Марияна Арсенова не е класирана. В конкурса за директор участваха трима кандидати.

Над 220 артисти от Музикалния театър са се подписали в подкрепа на Арсенова. Актьорите са открили нередности от юридическа гледна точка, както при подготовката, така и при провеждането на конкурса за нов директор.

"Не ми хареса това претупване на цялото интервю на Марияна Арсенова за директор. Това е много обидно за човек, постигнал толкова много за последните 7 години", смята Александър Панайотов.

"По времето на този директор се случиха неща, които не са се случвали повече от 50 години, като подобряване на базата - материална и духовна", коментира Радослав Бояджиев - син.

По време на управлението на Марияна Арсенова от отрицателен финансов резултат и опасност от закриване Музикалният театър е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева и е изведен до челната тройка на най-успешните национални културни институти. Заплатите на служителите са увеличени с 114 процента, а с последното увеличение е вече 170 процента.

"Благодарение на нея и на нейните усилия театърът застана начело в цяла България не само като приходи, ами и като качество", категоричен е Владимир Грудков.

"За мен тя е освен много добър директор, а и човек, който вярва в екипа си. Тя е нашата театрална майка", каза Христиана Луизо.

Актьорите от Музикалния театър ще настояват за среща с министъра на културата Велислав Минеков, като ще настояват Марияна Арсенова да остане директор.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС