След скандала в Народния театър: Крайно време е да се надигнат всички интелектуалци

Недопустимо е да демонстрираш обвързаност към политическа партия, коментира Кирил Кадийски

23.11.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Повече от две седмици не стихва скандалът в Народния театър. До напрежението се стигна след като вратата на говорителя на театъра - Велислава Кръстева, беше надраскана с с надписи "ДПС" и Изчезвай. Последваха и оставки.

Кирил Кадийски е поет, писател и бивш директор на Българския културен център в Париж. Споделя, че за него е недопустимо, когато работиш в такъв тип институция, да демонстрираш обвързаност към политическа партия. Не одобрява обаче и поведението на главния режисьор Александър Морфов. 

"Крайно време е да се надигнат всички интелектуалци от всички видове изкуства и да покажат, че така повече не може. Защото не може да диктуваш условията, защото си силен, а те са зависими. Тук има и корупция, защото някои са купени индивидуално, но те цели институции са купени... Творческият съюз на артистите какво е? Как може да си позволява неговият председател да демонстрира в публичното пространство привързаност към една политическа партия?", попита Кирил Кадийски.

Според анализатора Кристиян Шкварек, на директора на театъра Васил Василев се дължи реформата в институцията и по-високите заплати. Именно той в началото на юни назначава и Велислава Кръстева.

"Направиха практически театърът да бъде нещо, за което се говори в България. Той отново е в центъра на културата и вместо това да е новината, не скандала, а гордостта. Върти се скандал около това, че един от назначените хора е от една конкретна формация. Нека не си кривим душата - огромен брой хора в културата са политизирани… Случи се скандал, защото конкретната формация е тази, която е", коментира Кристиян Шкварек.

В момента в Народния театър тече проверка, която трябва да установи дали режисьорът Александър Морфов е нарушил закона като е надраскал вратата на Велислава Кръстева. След скандала оставки подадоха главният драматург на театъра Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.