България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нина Николина смесва фолклор, етно и джаз - представя спектакъла в Германия

Спектакълът разказва какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове

03.11.2022 | 09:33 Редактор: Елеонора Танева

На 4 ноември българската общност в Кьолн ще бъде зарадвана със спектакъла на Нина Николина и Магическите гласове. Той разказва какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове на България.

"Спектакълът разказва за песенната традиция, традиционното пеене, което изследователи от цял свят изучават. От едногласно, двугласно пеене, до ден днешен, в който народното пеене стига до модерните представи как народната песен може да бъде вкарана в модерни аранжименти", сподели Нина Николина в студиото на "България сутрин".

Двугласното пеене впечатлява най-много хората зад граница, затова и спектакълът се представя в чужбина. В самия спектакъл има извадки от стари български филми, добавя се разказ към историята. В спектакъла Нина Николина е както изпълнител, така и диригент на хора. 

Тя подготвя нов албум "Джаз и традиция"

"От всички албуми поддържам в репертоара си песни, показвам, че българският фолклор може да бъде модерен, някои от текстовете са в диалектен език, който не се разбира много и ги разказваме. Не е лесно, защото музиката, която правим, не е толкова комерсиална и  не е лесен пътят да стигне до толкова много хора", уточни изпълнителят пред Bulgaria ON AIR.

В бъдещите ѝ планове е детски спектакъл - с песни от нейното детство като "Пускам, пускам кърпа". "Да знаят децата на какво да играят, когато им паднат батериите на телефоните", допълни Нина Николина.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година