България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Светът на тишината всъщност е много шумен и емоционален

Борис Бъндев и Александър Калинов организират курсове по жестомимичен език

01.11.2022 | 08:33 Редактор: Елеонора Танева

Около 120 000 души у нас живеят в свят на тишина. една част от тях са с пълна загуба на слуха, други - с частична. Затова група младежи решават да популяризират жестовия език и го показват по достъпен и креативен начин.

Борис Бъндев и Александър Калинов са част от екипа в платформата Stray Sheep, където организират курсове по жестомимичен език, занимават се с преводи на филми и с проблемите и интересите на глухите хора в България.

"Светът на тишината е по-чуваем. Бяхме в осми клас, когато разбрахме, с жестовия език можем да си подсказваме. След това тази комуникация я използвахме в дискотеките, където е много шумно. След време решихме да станем и ние едни будители. Аз като малък мислех, че това е да будиш мама и тате. Трябва отнякъде да се започне с малки стъпки", сподели съоснователят на платформата Александър Калинов в студиото на "Българи сутрин".

Той коментира и името на проекта им Stray Sheep така: В едно стадо винаги има отлъчена овца. Нашата представа е, че всички са част от една общност. Хората от света на тишината, които познавам, са отворени, любознателни, искат и те да вършат нещо полезно.

Колегата му Борис Бъндев уточни, че светът на глухите всъщност е много шумен.

"Този свят е най-адски шумният свят, който познавам. Много се говори, много е емоционален този свят. В нашия свят можем да говорим и с гръб един към друг, а в езика на жестовете трябва да има зрителен контакт, което го прави много ценен", коментира Бъндев пред Bulgaria ON AIR.

В курсовете за жестов език с записват хора от всякакви професии. Бъндев посочи, че има и 12-годишно момче, което учи актьорско майсторство, но и 50-годишен мъж, който започва да учи право.

"За проведени 20 курса имаме записани над 1000 човека Реално ти трябват 300 думи, след това можеш да импровизираш, в основата стои на-вече желанието за комуникация. Имаме нужда от хора, които желаят да комуникират", заяви Борис Бънчев. 

Двамата отбелязаха, че е много важно да се подобри средата на хората с увреден слух. Да могат останалите да комуникират с тях - лекарарят да разбере болката на пациента, в администрацията да получат нужното им. 

Гледайте целия разговор във видеото.