България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В името на децата: Училища получават собствени химни с помощта на "Музикаутор"

Иван Димитров и Мариана Цветкова за символа и идентичността на школото

24.10.2022 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

През миналата учебна година свои химни получиха шест столични училища.

"В първия учебен ден моята дъщеря, огромно вълнение за всички, то е общо, но не е споделено, децата нямаше за какво да застанат заедно. Търсейки смисъл как може да ги обединим, в разговор с един от нашите членове - Хайгашод Агасян, ми каза, че работи с деца. И решихме, че през културния фонд на "Музикаутор" ние може да финансираме професионалното създаване на химни на училищата, зад което застават всички учители, деца и родители", каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Директорът на 153-о Спортно училище "Неофит Рилски" Мариана Цветкова е изключително щастлива, че именно те са сред шестте, на които "Музикаутор" се спира.

"Щастливи сме за тази инициатива, която ни даде възможност да имаме свой собствен химн на училището. В навечерието на празника на народните будители, когато празнуваме и нашия патрон, ми се иска да кажа, че химнът е един от символите, който ни обединява, дава собствена идентичност към училището", допълни Цветкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея химнът възпитава и на ценности.

"Самият творчески път беше доста интересен. В нашето училище се развиват 9 вида спорт. Имахме възможност да изберем целия творчески екип - от текста до музиката. Получи се музикален шедьовър", коментира още Мариана Цветкова.

Димитров поясни, че училищата дават описания с визия за химна, който искат.

"Съгласно тази визия творческият екип взима тези формуляри и вижда какво е разбирането на училището за химна, какво е тяхното усещане. И съгласно това, което те прочитат, разработват нещо на демо версия, което изпращат към училищата. След това учителите, понякога и заедно с родителите, съумяват да изберат това, което най-много им импонира на тяхното разбиране", подчерта изпълнителният директор на "Музикаутор".

Цветкова добави, че с творческия екип са изградили и приятелство: "Надявам се да продължим да работим и по други проекти заедно."

По думите на Иван Димитров една от най-големите банки у нас застава зад инициативата: "В средата на годината тя преориентира бюджета си, за да поеме и да подари един от тези химни. За нас е важно да поканим повече партньори, които да подкрепят финансово."

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК