България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министърът на туризма увери: Хотелиерите ще си получат парите за бежанците от Украйна

1000 украински бежанци повече само за седмица са настанени в хотели и бази, посочи Илин Димитров

21.10.2022 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Министерският съвет отпусна допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма, за да могат хотелиерите, настанили бежанци, да си получат дължимите пари за месеците юни, юли и август. 

"Обещаните пари за хотелиерите, настанили бежанци от Украйна, са налични и ще си ги получат. Става въпрос за средствата, дължими за месеците юни, юли и 95% за август, което е около 8 млн. лв. Това са средствата по втората част от програмата. А първата част на програмата - март, април и май, също ще бъде изчистена, надявам се до края на октомври да платим дължимото и за септември. Всичко, което държим  към сектор "Туризъм", трябва да бъде изчистено до края на мандата на това служебно правителство", заяви служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на "България сутрин".

Той няма отговор дали програмата за настаняване на украински бежанци ще бъде продължена, защото решението се взима на друго ниво.

"Самото Министерство на туризма не решава дали да останат бежанците. Всички хотели, без значение дали ще продължи или спре програмата, имат 15 дни да подадат жалба към министерството защо за някои лица не е платено. А причините могат да бъдат: Ако са започнали работа и не са информирали, ако са напуснали страната, а се водят още, че живеят в хотела, ако е настанено едно лице в няколко хотела, четвъртият проблем е софтуерен, но той вече се реши", конкретен беше служебният министър. 

Той посочи, че само за седмица настанените в хотели и бази в страната украински бежанци са се увеличили с 1000 и в момента са 18 500. 

"Как ще продължи динамиката, зависи от войната - ако има втора вълна, ние трябва да имаме решение. За мен и парламентът трябва да се включи, при една голяма втора вълна от бежанци трябва много да се внимава", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Туристическият сезон

Министърът на туризма съобщи, че летният сезон е бил силен, наваксва се изоставането от последните 2 години.

"Мненията варират от "сезонът беше много добър" до "сезонът беше пълна катастрофа" и "ние работихме само с бежанци". Данните ни показват, че ние наваксваме - туристите са били с 12% по-малко от тези през 2019 г. Сезонът е по-добър, отколкото очаквахме, надявам се на добър зимен сезон - променяме рекламната си стратегия, за да имаме по-добър летен, но всичко зависи от развитието на войната", уточни министърът на туризма.

Помощ за хотелиерите

Илин Димитров беше категоричен, че хотелиерите, като всеки друг бизнес, имат нужда от помощ от държавата за справяне с енергийната криза. 

"На всяко едно предприятие трябва да се помогне енергийно. Но каквото и да предложи това правителство, крайната дума има парламентът, а те трети ден не могат да си изберат председател", коментира служебният министър.

Той припомни, че в началото на седмицата е стартирало кандидатстването за помощ в размер между 3000 и 20 000 евро за направата на сайтове, като могат да кандидатстват малки и средни предприятия в сектора. 

ЧНГ за 7000 лв.

Димитров коментира и офертите за посрещане на Нова година, които варират и до 7000 лв.

"За да струва нещо толкова, съответно има търсене към него. За мен е добре ние да държим високи ценови нива и да избягаме от имиджа на евтина дестинация. Няма смисъл да се дават такива цени, ако ще остане празен хотелът. Такива цени осигуряват високо ниво на обслужване, добри заплати. Във Велинград спадът на населението е минимален, защото сектор "Туризъм" поддържа икономиката. Ние имаме хотели от 2 до 5 звезди, всеки избира това, което може да си позволи. След като има оферти от 10 000 лв. и някой може да си ги купи, това мен ме радва", каза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Кога ще ги получат...за следващия сезон ли да си ги харчат...ха,ха... Сигнализирай за неуместен коментар