Хотелиери си търсят парите от държавата за бежанци, ще завеждат дела, искат помощи за тока

От бизнеса сигнализират, че не са получавали средства вече близо 6 месеца

17.10.2022 | 19:13 Редактор: Петя Кръстева

Хотелиери в зимните курорти настояват държавата да поеме част от разходите им за отопление през предстоящия сезон. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че все още има такива, които не са получили компенсации от държавата за настаняването на украински бежанци. 

Кирил е собственик на хотел в Банско. Според него за пръв път от началото на Ковид кризата у нас се очаква силен сезон и завръщане на чуждестранни туристи. Високите цени на природния газ и тока обаче ще бъдат сериозен проблем за бизнеса му тази зима. Притеснен е и заради авансовите плащания, които електроразпределителните дружества изискват от хотелите. 

От сектора настояват държавата да поеме част от разходите им за отопление през предстоящия сезон. 

"Или да поеме част от парите, или авансовите плащания да отпаднат, или да се измисли нещо за това заварено положение", категоричен е Кирил Зашев. 

Служебният министър на туризма Илин Димитров заяви, че е подготвил редица предложения за компенсиране на бранша. Според него таванът на цената на тока е основен приоритет. 

"Ще настоявам да задържим основните мерки за туризма – 9% ДДС, таван на тока, таван на газа. Искаме да увеличим И бюджета за реклама", подчерта Димитров.

Междувременно, все още има хотелиери, които не са получили компенсациите си от държавата за настаняването на украински бежанци. Министърът на туризма увери, че до 20 октомври ще бъдат изплатени парите на хотелиерите от първата част на програмата в размер на 40 лева на ден. А до края на този месец би трябвало да бъде получен и вторият транш от финансирането - по 15 лева на ден на бежанец. 

"Това го слушам за шести път. Ще изчакам до 20 октомври. Иначе съм принуден да водя дела", обобщи хотелиерът Стоил Далевски.  

От бизнеса сигнализират, че не са получавали средства вече близо 6 месеца.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК