България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравка Евтимова със спомен за Антон Дончев: Разделението е болестта, от която страдаме

Има много плазмодии с милиони, но катафалката няма багажник, подчерта писателят

21.10.2022 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова

На 92 години ни напусна големият писател академик Антон Дончев - белетристът на исторически епоси и автор на романа "Време разделно". Безспорно с перото си академик Дончев оставя знакова следва в нашата история.

"Времето разделно върви заедно с хората в България и ние имаме отговорността за него. Антон Дончев беше казал, че сега отново сме изправени пред време разделно, когато българи се изправят срещу България. За него си спомням много ярко - има такива хора, които застават под някое дърво, това дърво изсъхва, а той беше от тия хора, които като опишат едно дърво, то ще живее 100 години. Неговите думи бяха много мощни", каза писателят Здравка Евтимова в студиото на "България сутрин".

Двамата се срещат, когато Дончев получава наградата "Балканика".

"Този мъдър човек ни остави нещо много важно - от една страна ни завеща, че онзи, който жадува и работи за отмъщение, не оставя раните си да зараснат. Отмъщението не трябва да е двигател и в днешното ни време разделно. Да се стремим да работим, така че да не получаваме повече рани и да се превърнем в лекарство за тези рани", допълни Евтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея отмъщението е като болест и е нещо временно.

"Знаем, че болестта има своя пик, а ако не вземем мерки може да оставим болката и болестта да ни победят. Агресията и противостоене е болестта, от която страдаме ние. Надявам се, че българският организъм е достатъчно силен да се пребори с тази болест. И трябва да се справим с този пик, за да тръгнем към едно по-нормално пътуване, основано на респект към човека, който има противоположната гледна точка", подчерта тя.

Евтимова е категорична, че няма нищо по-страшно от това да усещаш себе си като плазмодий.

"Има много плазмодии с милиони, но катафалката няма багажник, тези милиони няма да отидат в отвъдното. Но ще занесе срама. Ето защо думата "чест" увеличава стойността си. Както има човек, който може да ви наругае и да ви унизи, има и хора, които ще ви измъкнат от унижението", добави писателят.

Евтимова смята, че разделението също е болест: "Човек, ако се задълбочи в тази болест, го чака само по-лошо. Колкото и да са непреодолими различията между отделните политически партии, може би те са призвани да излекуват тази болест на разделението."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК