Антон Дончев пише "Време разделно" за 41 дни: Книгата е жива и няма да загине

Вежди Рашидов извайва бюст за 90-годишния юбилей на писателя

20.10.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

На 92 години ни напусна големият български писател - академик Антон Дончев. Емблематичният му роман "Време разделно" е преведен на повече от 30 езика. С едноминутно мълчание депутатите в НС почетоха паметта му.

"Нашите възрожденци са показали пътя, по който трябва да вървят хората, тежките, тъмните векове на робството са минали, българите имат хубави къщи, жените имат градини, имат синове, има благоденствие, обикалят Османската империя и се вдигат да се бият, отиват да умрат. В името на какво? Да умрат в част първа на трактата на европееца, правото да имат достойнство, това е урокът на нашите, това е и урокът, който дава романът "Време разделно", заявява Антон Дончев преди години.

Той е от големите имена в българската литература, но и не само. Роден е през 1930 година в Бургас. Завършва гимназия във Велико Търново, учи право в Софийския университет. Отказва се от поста съдия и се отдава на писането. 

Връх в кариерата му е вторият му роман - "Време разделно". Написан е само за 41 дни през 1963 година. Превеждан е на над 30 езика, а тиражът му е над 2 милиона. Творбата е и екранизирана.

Антон Дончев винаги е вярвал, че книгата е жива. "Книгата е жива и няма да загине, четенето на хартия е проблем на емоции, които по друг начин не може да ги получиш", споделя той приживе.

Приятелство свързваше Вежди Рашидов и Антон Дончев дълги години - единият умело извайващ портрети, а другият - думи. Рашидов извайва бюст за 90-годишния юбилей на писателя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК