България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Хората още нямат дигитална култура, връзват се, че някой им готви изненада и си дават личната карта

Хората трябва да бъдат по-бдителни, призова доц. Мартин Захариев

17.10.2022 | 09:47 Редактор: Елеонора Танева

Хакери удариха сайта на Президентството и други държавни институции, в същото време зачестяват сигналите за измами с банкови карти и лични данни.

"В съвременното общество информацията и данните са най-ценният ресурс, не само личните данни. Затова е разбираем стремежът на различни сили и злонамерени участници в глобалните процеси да въздействат и да направят измама, която да ни засегне. атаката срещу Президентството е типичен пример за това как недоброжелатели от трети държави се стремят да създадат хаос в нормалното функциониране на различни институции. В случая няма изтичане на лични данни, а целта е била да се блокира достъпа до сайта като имитират едновременно влизане", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет".

Той подчерта, че никога не може да има 100% сигурност на личните данни, защото човешкият фактор също може да бъде манипулиран. Но посъветва хората да бъдат по-внимателни на кого какви данни предоставят.

"Защитата на личните данни започва от всеки един от нас, от дигиталната ни култура, действията в онлайн средата имат същите последици като в реалния живот. Трябва да сме разумни и внимателни с кого какви данни споделяме, за всякакви по-странни питания да сме внимателни", призова доц. Захариев.

За случая в Стара Загора, когато мъж и жена изтеглили кредит на името на свои приятели, той посочи, че ще мине време докато потърпевшите стигнат до там да не плащат чужд заем.

"Само с един видеоклип никой не може да изтегли кредит от банка. Основното в случая за мен е личната карта. Твърденията като "Дай ми я, за да ти направя колаж" звучат съмнително. Личите данни не са тайна, споделяме ги с публичните институции, работодателя си, при покупки. Трябва да следите в какъв обем ги искат. Нормално е като си поръчате телефон, да поискат адреса ви, а някой като ви каже - ще ви направя колаж, дай ми личната си карта - трябва да се замислим", призова гостът.

По конкретния случай и банката, и потърпевшият ще си търсят правата в съда, убеден е експертът. Но докато всичко се изясни, човекът, на чието име е изтеглен кредит, ще трябва да си го плаща.

"Голяма част от хората още нямат нужната дигитална култура, този случай трябва да е обица на ухото, хората да бъдат по-бдителни", каза още доц. Захариев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК