Ясно е лицето, извършило хакерските атаки срещу български сайтове, намира се в Русия

Ще бъде поискана екстрадицията му

16.10.2022 | 17:20 Редактор: Теодора Патронова

Установен е конкретният извършител на хакерската атака срещу редица български институции, съобщиха за Bulgaria ON AIR от прокуратурата. Ще бъде поискана екстрадицията му. Проверяват се още над 150 души.

Руският хакер се намира на територията на Русия. Сред атакуваните институции бяха президентството, Министерският съвет, МВР, министерството на отбраната и агенцията за приходите. По случая вече е образувано досъдебно производство.

"Установена е към момента самоличността на едно лице, което има отношение към атаката. Разследването не се ограничава само до това. Първият установен източник на атаката е от Магнитогорск, но в последствие са установени и много други места, от които е дошла атаката", обясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

Междувременно от руската хакерска групировка се похвалиха с атаката си срещу българските институции в профила си в Telegram и pаявиха, че основата им цел е да свалят настоящето правителство и да подобрят отношенията между България и Русия.

Военният министър обвърза случилото се с взривяването на Кримския мост и замесването на страната ни в атаката от страна на руските служби.

Според експерти по кибурсигурност подобни атаки имат за цел единствено да атакуват дадена услуга, а не да откраднат данни. Те са изключително лесни за извършване и достъпни в алтернативното интернет пространство популярно като тъмната мрежа.

"Предотвратяването не е невъзможно, но е много трудно. Трябва да има предварително изготвен план за реакция за такъв тип атаки. За всяка една организация, която предлага онлайн услуги в интернет", смята Павел Георгиев от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

От Министерството на електронното управление заявиха, че работят съвместно с всички институции, по предотвратяването на следващи кибер атаки.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Храбри опълченци,венчайте България с лаврови венци ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Ясно е ,че нищо не ви е ясно. Сигнализирай за неуместен коментар