Бивш ръководител в ГДБОП: Хакерските атаки от Русия са очаквани и ще се увеличават

Според него атаката нанася чисто имиджов удар на институциите

15.10.2022 | 18:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

За няколко часа сайтовете на редица институции бяха труднодостъпни заради мащабна хакерска атака. Жертва на хакерите станаха интернет страниците на Президентството, Министерският съвет, МВР, Министерство на отбраната и Националната агенция за приходите. Достъпът до тях е бил временно ограничен, а след това влизането е ставало по-бавно.

"Тук не е подложена на хакерска атака институцията Президентство, обект на атака е българската държава и то като част от европейското семейство, обект на тези атаки са много министерства, не знам защо са изпуснали прокуратурата, не ги подтиквам", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор е категоричен, че случаят е сериозен и засяга националната сигурност.

"В това няма политика, това е чисто криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Ние защитаваме основни демократични ценности като правова държава и върховенство на закона и е нормално да имаме последствия и това е част от тези последствия, ние ще си свършим работата, за да защитим интереса на евроатлантическите партньори", добави той.

"Хакерската атака, която е срещу държавността, е от територията на Руската федерация, група хакери, базирани в Магнитогорск", уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Хакерската атака е така наречената DDoS или отказ от услуга. Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обясни механизма на действие.

"Тя се командва от централен сървър, който насочва атаката към определен сайт, милиони заявки се отправят към сайта и не може да изпълнява функциите си, стига се до пълен срив на сайта", обясни Явор Колев.

Според него атаката нанася чисто имиджов удар на институциите.

"Тази атака няма за цел да бъде открадната информация, нанася имиджови щети, като показва, че съответната институция не може да се справя добре със защита на дигиталния си образ", допълни Колев.

По думите му такива атаки идват предимно от Русия.

"Когато има някакво събитие като войната, това се очакваше от февруари, че страните, които подкрепят Украйна, и страните от НАТО ще бъдат атакувани, но сега имаше атаки към американска летателна индустрия и въобще очакваме такива атаки да се увеличават", посочи Колев.

ДАНС и ГДБОП извършват проверка. Експерти подчертават – това не е първата хакерска атака срещу България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК