България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двама братя, напуснали Москва: Ще видим много трупове, майките ще излязат на протест

Петър е Александър вярват, че един ден ще се върнат в свободна, демократична Русия, без кръв и война

28.09.2022 | 10:17 Редактор: Елеонора Танева

Приключиха референдумите в окупираните области на Украйна - Донбас, Запорожие и Херсон. Голяма част от европейските страни не признават легитимността на допитването. България също е против. На този фон в Русия продължава частичната военна мобилизация. Не стихват протестите и напрежението сред обществото. 

Двама братя, противници на режима на Путин, намериха спасение в България. Единия е роден тук, а другият - в Русия. И двамата са живели известно време у нас. По-малкият, Александър, е студент в Русия. В първия ден на специалната операция, обявена от Путин, вместо на лекция - отива на протест.

"Имаше много малко хора. Това прави протестът по-опасен, когато хората са по-малко никой няма да те защити от полицията. Още на 24 февруари получих уведомление, че трябва да се явя за проверка на документи с перспектива за повикване. По моя преценка целта беше да знаят с какъв мобилизационен резерв разполагат за по-нататък. Още тогава бях напрегнат, беше странно за мен. Прецених, че е по-добре да напусна Русия", каза Александър Танев в студиото на "България сутрин".

В България го посреща брат му Петър. Той определя случващото се като пълен хаос, а по думите му се случва под диктатура. 

"Следващите няколко месеца ще видим първите трупове, майките ще излязат на протестите. Режимът на Путин е гнил и корупционен, корупцията засегна военната сфера. Цари абсолютен хаос, дори самите пропагандисти са шокирани от начина на разпределяне на хората и мобилизацията - всичко се прави без правила и аргументи. Мобилизацията се свиква, когато има опасност за националната сигурност на русия, никой не напада Русия", коментира Петър Танев пред Bulgaria ON AIR. 

Негови приятели в Русия вече са получили повиквателни. 

"Много хора ми пишат, че техни бащи, синове, мои приятели - получават повиквателни. Най-важното - не трябва да подписват, че им е връчена разписка. Юридически тогава няма как да докажат, че си я получил", посъветва Петър.

Той е убеден, че напускането на Русия ще става все по-трудно.

"На 30 септември Путин ще се обърне към Федералното събрание, вероятно ще затвори границите, защото много хора напускат, напълно вероятно е да обяви обща мобилизация", прогнозира той.

Двамата братя вярват, че един ден ще се върнат в свободна, демократична Русия, без кръв и война.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК