България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България изчезва: Населението ни намалява с 410 души дневно

Акад. Петър Иванов алармира, че раждаемостта в страната се притъпява от емиграцията

22.09.2022 | 08:13 Редактор: Ирена Бакърджиева

България е на първо място в света сред 230 страни по намаляване на населението. От 9 млн. вече сме 6,8 млн., а може би и много по-малко, показва проучване на ООН. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.

"На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията се получава от ражданията между умиранията", заяви директорът на Демографския институт към БАН акад. Петър Иванов пред "България сутрин".

Според него причините да губим толкова хора са десетки и те трябва да бъдат намерени и анализирани. Също така уточни, че има програми, съдействащи за увеличаването на раждаемостта, като една от тях е да бъдат внесени мигранти.

"Всички раждания, които са 60 хил., изчезват с емиграцията, която също е 60 хил. Смъртността е 150 хил. Със 150 хил. души намалява България всяка година. Това прави 410 души на ден, или 17 души на всеки час. На всеки 3 минути България намалява с един човек", категоричен е акад. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания, като гостът посочи, че всеки ден около 240 души умират от сърдечно-съдови заболявания, а здравеопазването, според него, е трагично.

Той обърна внимание, че смъртността от коронавирус в страната е била най-висока в света през 2021 г.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК