България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаме ли шанс да се справим с демографската криза?

"Финансовите стимули не благоприятстват за нарастване на населението", каза доц. Надежда Илиева

20.01.2022 | 09:26 Редактор: Жаклина Иванова

За 10 години населението на страната ни се е стопило с 850 000 души. Как ще се борим с демографската криза?

"Констатират се основните тенденции. По примери и на други държави виждаме, че финансовите стимули за преодоляване на демографската криза не благоприятстват за нарастването на населението. В повечето случаи те имат много краткотраен ефект, след което тенденциите продължават в негативна посока. В Белгия се води политика към осигуряване на една майка на повече свободно време", посочи доц. Надежда Илиева от секция "Икономическа и социална география" към БАН в студиото на "България сутрин".

Тя не пропусна да отбележи, че броят на населението на национално ниво се формира от два процеса - естественото възпроизводство и механичното движение.

"Ако разглеждаме тези процеси в регионален процес, се вземат предвид и вътрешните миграции. През последните 10 г. много по-голямо влияние оказва външната миграция", заяви тя.

"Ако съдим по официалните данни на НСИ, 2020 г. е годината, в която за първи път България има положителен механичен прираст в резултат от външна миграция. Действителната цифра много трудно може да се покаже, тъй като в европейската статистика има различни дефиниции за външен мигрант", коментира Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в момента живеем в една европейска общност, в която граници на практика не съществуват и не е ясно дали хората, които са заминали за чужбина, ще останат там или ще се върнат.

"Една от положителните тенденции от Ковид-19 се наблюдава при дигиталните номади. Ковид-19 доказа, че работа може да се върши от разстояние. Това, което липсва на българите в чужбина, са изградените мрежи със семейството, приятелите. Наблюдава се, че те запазват работата си и високия статут и в същото време живеят в България", подчерта гостът в студиото.

Илиева обясни, че още преди ВСВ и първото преброяване след нея, около 60% от населените места в България са достигнали максималния си брой. И добави, че след това за тях започва процес на обезлюдяване.

"Последните години се наблюдава тенденция за връщане към субурбанизацията - изселване на населението от града към селото. Но тези процеси са свързани с териториите, които се намират около големите градове. Наблюдава се това около София, Пловдив и черноморското крайбрежие", завърши събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
АЛБЕНА
преди 8 месеца
Имам дъщеря която има 4 деца и беше съкратена от работа- какво ще кажете за това. Сигнализирай за неуместен коментар