Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономиката е заложник на демографията ни, затова тежките реформи не се случват?

Очаква ли ни догодина рекорден дефицит от 11 млрд. лв. - коментират проф. Ганчо Ганчев и Преслав Райков

31.08.2022 | 21:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Очаква ли ни догодина рекорден дефицит от 11 млрд. лв.?

"В бюджета има резерви и би могъл да се избегне такъв голям дефицит. Има неща, които без особени проблеми могат да се съкратят от гледна точка на данъците. Един бъдещ бюджет би трябвало да бъде приет от едно бъдещо редовно правителство. Ако не се стигне до такова, тогава има друга процедура, когато се харчи определена сума от предишния бюджет. При двата варианта до такъв дефицит няма да се стигне", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според икономиста Преслав Райков този бюджет е един от най-разточителните, който силно се "яздеше безлимитно", има много ненужни пера, които могат да се оптимизират. Имало е раздаване и наливане на пари, без да се таргетират истинските групи, които имат нужда.

Той смята, че България най-вероятно ще излезе на дълговите пазари, а на тях цените се качват постоянно, затова трябва да бъдем малко по-балансирани и да гледаме по-дългосрочните приоритети.

"Имаме държавен дълг, който е около 20% от БВП, което е много под средното за ЕС, но продължаваме да бъдем най-бедната страна. Проблемът е, че ако бъде генериран такъв дълг, той трябва да бъде обвързан с инвестиционна програма. Трябва да се промени философията на финансиране на инвестиционните разходи в страната. Трябва най-накрая да станем модерна страна с модерна инфраструктура, което предполага големи разходи и инвестиции и те трябва да бъдат свързани с някакви дългосрочни заеми. Основният проблем е пенсионната система, която трябва да бъде устойчива", обясни Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Райков коментира, че е жалко, че не се възползваме от това да модернизираме и реформираме сектори, които са прекалено много дърпащи ни към дъното с дълг. По думите му дългът е нещо хубаво, когато го използваш по предназначение.

"Тежките реформи не се случват, защото икономиката е заложник на демографията ни. Социалното недоверие, ако се случат тези реформи, ще е голямо, и всяко едно правителство най-вероятно си слага главата в торбата. Няма риск от дългова спирала, но ако продължава този тренд на празно прахосване, в един момент България ще е повишила своя дълг спрямо БВП и няма да е постигнала нищо в дългосрочен мащаб", посочи Райков.

Ганчев уточни, че нашият бюджет се характеризира с липса на прозрачност. По-точно проблемът е липса на връзка между използване на парите и резултатите, ефективност и ефикасност. Райков добави, от своя страна, че освен това липсва и частта в обосновката на бюджетите, когато се планират, за какво ще бъдат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК