България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Очакваме отлична гроздова реколта, преминава се към индустриално бране

Георги Тодоров обяви, че 70% от произведеното вино остава в България, а изнасяме 30%

21.09.2022 | 08:27 Редактор: Теодора Патронова

Нечуваната суша в Европа наложи традиционният гроздобер за производството на легендарното френско вино да започне почти месец по-рано. Същото се случи и в Испания, като там се наложи гроздоберът да бъде и през нощта.

"Очакваме отлична реколта като качество. Тенденцията на база белите сортове, които са към края на гроздобера, показват добро количество и качество. Реколтата е около 10% повече от миналата година", каза изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Георги Тодоров в "България сутрин".

Той обясни, че комисиите приключват теренните проверки в землището на Поморие, а след обилните дъждове там са засегнати 2 500 декара. По думите му липсата на работна ръка е сериозен проблем, но вече се минава към индустриално бране на грозде. 

"Цените са по-високи спрямо миналата година. Винопроизводителите не се притесняват от цената, сключват си сделките. Дори може да се каже, че в момента има глад за грозде. Потреблението се увеличи и се върна в нормалните граници. Наблюденията са, че винаги в началото на кампанията цените започват на едни нива, след това могат да паднат надолу или застават на едно равнище. Цените са около 20-25% по-високи спрямо миналата година", добави Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Според него тенденцията е 70% от произведеното българско вино да остане за вътрешна консумация и да се изнасят 30%. Той изтъкна, че основните ни пазари са Централна Европа, Източна Азия и САЩ, но също така навлизаме и в по-екзотични пазари като Виетнам и Южна Африка. 

"Гроздопроизводителите и винопроизводителите работят с любов, което няма как да не се отрази на качеството на виното. Най-важното за един винопроизводител е да се продаде виното и да бъде изпито. Разходите на винопроизводителите са нараснали с почти 100% спрямо миналата година. Също така поскъпна и трудът", посочи Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК