България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Витанов: Ужасяваща експлоатация на труд в България, 3 млн. работници не са защитени

"Имаме изпреварване на инфлацията на доходите", каза евродепутатът

20.09.2022 | 09:29 Редактор: Искра Ангелова

Европейският парламент приема нови правила за адекватни минимални работни заплати за всички в ЕС. Законодателството, договорено със Съвета през юни, е насочено към подобряване на условията на труд и живот на всички работници в ЕС, както и към насърчаване на икономическия и социалния напредък.

"Приехме тази директива за минимална работна заплата, но хората да не се бъркат, че ще изравним заплатите в България с тези в ЕС. Само три пъти по-малка ни е заплатата от тази в Брюксел. Целите са две - веднъж да се установят достойни стандарти на труд и да се насърчи колективното договаряне. Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана с адекватност", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се намалят неравенствата.

"Има препоръки, които сме приели. Проблемът при минималната работна заплата е, че има хора с огромни доходи, които в известна степен изкривяват картината за средната работна заплата. В България е около 1700 лв., а 2/3 от работещите работят за до 1000 лв. Другият вариант е да е процент от медианата - 1,5 млн. взимат по-ниски, 1,5 млн. взимат по-високи, а медианата е по средата", поясни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му медианата в България е изключително ниска.

"В ЕП тези, които бяха против въвеждането на минимална работна заплата, бяха скандинавските държави. Те имат 70-80% колективно трудово договаряне. Навсякъде по света то е ефективно и работещо, защото то дава колективни права. Възнагражденията са по-високи от минималните. То дава допълнителни права на работниците в най-различни аспекти, допълнителна сигурност за един работник", добави Витанов.

Евродепутатът очаква от Министерството на труда и социалната политика да излязат с план как ще насърчат колективното договаряне.

"Прагът на бедност, който беше калкулиран преди няколко дни, показва 504 лв. на член на семейство. Ако искате заплата за издръжка, която може да позволи на човек да си купува дрехи, храна, да не трябва да избира какво да си купи, то тогава е над 1000 лв. Стандартът, който трябва да преследваме, е този", категоричен е Петър Витанов.

И подчерта, че у нас имаме 3 млн. работници, които нямат защита.

"Доходите на самоосигуряващите се са се вдигнали с 1,5% при инфлация 15%. Ние имаме изпреварване на инфлацията на доходите и България трябва да се замисли сериозно как да повиши доходите на тази част от хората. У нас има ужасяваща експлоатация. Има хора, които работят извънредно, а не им се плаща извънреден труд", възмути се евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК