България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инфлацията ни притиска все повече - парите и трудът ни се обезценяват

"Антиинфлационните мерки не са целенасочени", смятат Христина Христова и Юлиан Войнов

31.08.2022 | 09:38 Редактор: Петя Кръстева

Високите цени на енергията поставят все повече хора в Европейския съюз в риск от енергийна бедност, показва проучване на Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд. България е сред най-засегнатите държави – 27% от анкетираните у нас твърдят, че се затрудняват с редовното плащане на битовите си сметки.

"Според Евростат хората, живеещи в бедност у нас, са 33,6%, а друго проучване сочи, че 40 на сто от българските граждани имат затруднения да осигурят достатъчно добра температура в жилището си през зимата. Тревожни са новините от финансовия министър, която твърди, че ни очаква напрежение в държавния бюджет и приходната част", заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на "България сутрин".

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че инфлацията в Европейския съюз (ЕС) се влияе силно от това какво се случва на енергийния пазар. 

"Цените на енергоносители се отразяват на инфлацията и в последните месеци тя се движи именно от тях. Стигнали сме ниво, където пренасянето на увеличената цена на енергийните носители върху останалите продукти намалява", коментира той в студиото на Bulgaria ON AIR.

И изрази очакванията си, че в края на годината инфлацията ще остане на ниво, каквото сме достигнали в момента, след което ще започне леко да се забавя.

"Наблюдава се намаляване на цената на парите на хората и обезценяване на труда", констатира Христова, според която предприетите от предходния кабинет антиинфлационни мерки не са били целенасочени. 

Според нея твърдението на служебния финансов министър, че в бюджетът няма средства за компенсации, е изключително притеснително, а "тежестта на инфлацията става все по-голяма за хората".

В отговор на въпрос от какво биха могли потребителите да направят икономии, Войнов подчерта, че "икономиите не трябва да бъдат в разходната част, а по-скоро да се тръгне към подпомагане на най-нуждаещите се".

"Следващата година разходите, които бяха записани в настоящия бюджет и неговата актуализация, ще бъдат удвоени. Това се отразява на бюджетните приходи. Същевременно имаме драстични увеличения на разходната част и се получава този огромен дефицит. Излишъкът, за който говорят предишните управляващи, се дължи на спестени капиталови разходи", поясни икономистът по отношение на разминаването между твърденията на новото и старото ръководство на Министерството на финансите.

Войнов бе категоричен, че увеличението на социалните разходи, колкото и да е полезно за хората, ще продължи да тежи на бюджета.

"Нищо чудно при тези цени на електроенергията много от фирмите да имат затруднения, да изкарат на пазара на труда безработни, които ще имат нужда от помощ", обобщи Христова.

Войнов заключи, че помощите следва да бъдат насочени единствено към нуждаещите се. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК