Вдигането на данъците е неизбежно, има риск от свръхдефицит и отдалечаване от еврозоната

Служебното правителство няма да предлага актуализация на бюджета

29.08.2022 | 13:40 Редактор: Теодора Патронова

Служебното правителство няма да предлага актуализация на бюджета, въпреки че парите в някои от секторите могат да се окажат проблем. На този фон от финансовото ведомство прогнозират вдигане на данъците през следващите години, ако се запазят политиките на последното правителство. 

Служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че при така актуализирания бюджет ще се наложи да се правят икономии от капиталовите разходи, защото е невъзможно пренасочването на евросредства, а свиването на парите на фона на мигрантския и войната в Украйна е недалновидно. Ако не се направят промени и се изтегли допълнителен заем, е възможно дългът на България да се окаже 40% от брутния вътрешен продукт. Засега не се предвижда увеличение на минималната заплата, а пенсиите ще бъдат преизчислени с 12% от юли 2023 г.

Ако новите управляващи искат да продължат политиката на кабинета "Петков", вдигането на данъците е неизбежно, смята Велкова. Най-мрачният сценарий е влизане в процедура на свръхдефицит и отдалечаване от еврозоната през следващите години.

"Поддържайки такъв дефицит през 2025 г., ако не се променят политиките, бихме стигнали 40% дълг спрямо БВП", изтъкна служебният финансов министър.

Тя видя проблем и в бюджета за тази година. Непредвидените разходи, за които държавата ще трябва да плати, са повече от предвидените. Предсрочните избори и настаняването на бежанците отварят дупка в разчетите. Затова се налага служебният кабинет да пренасочи пари от други пера, за да може да се справи. Втора актуализация на бюджета засега не е на дневен ред.

"Актуализация е невъзможно да бъде разработена, приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнение на приходите. Очакваме максимални усилия да положат двете приходни администрации, за да могат да съберат тези приходи, които са гласувани с актуализацията на закона", каза Велкова.

Парите за новите харчове ще се вземат от заложените капиталови разходи в бюджета, актуализиран от 47-ия парламент. Те се около 8 млрд. лв., от около 2 млрд. лв. вече са разплатени. Не всички 6 млрд. обаче могат да се използват за непредвидените разходи.

Засега пари в бюджета има, но в края на година се очаква да има дефицит, пресмятат от Министерството на финансите.

Бившият финансов министър в кабинета "Петков" - Асен Василев, отговори от Росенец.

"Министър Велкова много добре знае, че това, което е изнесено, е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че към 31 юли бюджетът беше с 1,5 млрд. излишък, към август също, предполагам ще е с излишък. Казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?, коментира Василев.

Въпреки че няма ясен отговор как държавата ще се справи с преструктурирането на парите, прогнозата е, че ръстът на брутния вътрешен продукт на България ще се задържи до 2,2% през следващата година и няма да достигне заложените по-рано 4,8%. Заедно с него ще се забавя и темпът на инфлацията до 5,8 на сто. Процентът на инфлация през 2022 г. е 12,6%. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
ха-ха-ха
преди 1 година
Значи бедните ще го духат, за да се запазят ниските данъи на богатите. Сигнализирай за неуместен коментар