Увеличават прага на бедност, но пенсионерите още страдат от липса на средства

Хората с най-ниски пенсии настояват те да се обвържат с минималния праг на бедност

16.09.2022 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева

От следващата година линията на бедност да стане 504 лева. Около това предложение се обединиха социалните партньори - правителството, синдикатите и работодателите.

С 91 лева по-висок ще е прагът на бедност у нас. Причина за това са инфлацията и последствията от Ковид пандемията. С увеличаването на линията нарастват и социалните помощи по Закона за социалното подпомагане и финансовата подкрепа за хората с увреждания. 

"С това увеличение се покриват изцяло натрупаните инфлационни процеси", поясни служебният социален министър Лазар Лазаров.  

В момента линията на бедност се изчислява на базата на годишната инфлация, която до момента е почти 18%. Според синдикатите обаче тя трябва да се определя от инфлацията при малката потребителска кошница. Така по изчисления на синдикатите линията на бедност за следващата година трябва да е 541 лева.

"Така, както е заложена тази методика, тя не отчита инфлацията в малката потребителска кошница, представляваща продуктите, които тези хора най-често купуват. Когато говорим за линия на бедност, трябва да видим каква е структурата на тези хора. С увеличаването на линията на бедност на 504 лева  гражданите, които имат доходи под нея, ще се увеличат", коментира Любослав Костов от КНСБ.

"Аз съм с 42 години трудов стаж и взимам минимална пенсия - 467 лева. Не съм заслужила тези пари, заслужавам по-висока пенсия. Винаги съм назаем, не ми стигат парите", разказа пред Bulgaria ON AIR Лили.

Каролина Кръстанова също също твърди, че пенсията не ѝ стига. Макар 37 години тя да е работила като медицинска сестра, тя получава минимална пенсия. 

Хората с най-ниски пенсии настояват те да се обвържат с минималния праг на бедност, както е при социалното подпомагане. Въпреки това, министър Лазаров заяви, че правителството няма намерение да смесва осигурителни и социални елементи - позиция, която среща одобрение от работодателските организации.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК