България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С джобните децата могат да си купят наркотици - има ли как да ги предпазим?

"Практиката да се шофира в нетрезво състояние не е от вчера и днес", каза Милена Петрова

20.09.2022 | 07:44 Редактор: Искра Ангелова

Влак блъсна и уби пешеходка край Симеоновград. Пробите за алкохол на двамата машинисти са отрицателни, но се оказало, че помощник-машинистът е с положителна проба за наркотици. Само преди два дни служителите на реда заловиха близо 30 водачи с алкохол и наркотици зад волана.

"Фактът, че има заловени хора, означава, че са направени повече проби. Практиката да се шофира в нетрезво състояние не е от вчера и днес. А защо сядат зад волана след употреба на наркотици и алкохол? Това е липса на отговорност. Те не могат да преценят адекватно състоянието си", каза терапевтът Милена Петрова за "България сутрин".

Тя не ги разделя на наркотици и алкохол.

"Те са психоактивни вещества и влияят по различен начин - човек има забавени реакции, в други случаи човек иска да кара по-бързо, иска да увеличи тръпката. Едно дете с джобните си пари може да си купи някакви вещества. Те са достъпни като цена", допълни Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че вече тече кампания, която насърчава родителите да изградят по-здрави връзки с децата.

"Трябва връзка, от която децата да имат желание да споделят с родителите си. А от друга страна да имат желание да чуят родителите, да могат да устояват на изкушенията. Повечето момичета пък имат проблем с хранителните зависимости. Хазартната зависимост няма как да я спрем, не се говори за любовната и сексуалната зависимост", категоричен е терапевтът.

Един от белезите при употреба на психоактивните вещества е промяната в поведението.

"Симптом може да бъде това, че детето зарязва учението. В 8-9 клас е периодът на големите двойки. Децата, когато вземат стимуланти, не спят по няколко дни. После пък започват да ядат много. То е набор от симптоми, важно е родителите да са бдителни. А един зависим човек може да повлияе на още минимум 4 човека", добави Милена Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК