ИПБ: Шофирането след алкохол е вследствие от неефективния контрол на МВР и промени в НК

Единственият възпиращ и възпитателен ефект при условното осъждане е страхът от повторно осъждане, смятат от ИПБ

15.09.2022 | 10:46 Редактор: Петя Кръстева
ИПБ: Шофирането след алкохол е вследствие от неефективния контрол на МВР и промени в НК

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) излезе с пореден доклад за обстановката в страната. 

"Не само неефективният контрол от страна на МВР е причина за повечето случаи при управлението на МПС под въздействие на наркотици и алкохол. След промените на Наказателния кодекс през 2015 г. - за шофиране след употреба на алкохол и наркотици отпадна възможността на осъдените лица да се налага наказание "пробация". Мотивите за тази промяна е да бъде завишено наказанието на условна присъда и по този начин да се въздействат върху водачите. Некомпетентността на "уж" загрижените тогава депутати довежда до това, че още през първата година нарушителите на това престъпление нарастват с 31%", твърдят те.

Според тях Европа отбелязва значително развитие на прилагането  на наказания извън лишаването от свобода, в България обаче приложното им поле се стеснява с промените в Наказателния кодекс от 2015 г.   

От ИПБ подчертава, че до 2014 г. за подобен тип престъпления наказанието е било основно пробация, след измененията обаче се налага условно осъждане или ефективно лишаване от свобода, но само при наличие на рецидив или нарушаване на условното осъждане. 

"Високият относителен дял на условните осъждания поставя няколко въпроса, свързани с обществено опасното деяние. При условното осъждане законодателят  дава шанс да се превъзпитат, без да влизат в затвора и без да изпитат отрицателното въздействие на затворническата среда, като същевременно никой не работи и не контролира това "условие". При постановяването на условната присъда съдът трябва да достигне до категоричното убеждение, че подсъдимият ще се поправи и превъзпита, когато бъде оставен за определен срок сам да контролира поведението си. По този начин всъщност "пробацията" се явява по-тежка за изпълнение присъда, тъй като там си длъжен да изпълняваш постановените от съда пробационни мерки", пишат още те.

Единственият възпиращ и възпитателен ефект при условното осъждане се явява страхът от повторно осъждане, което би превърнало условната присъда в ефективна, което всъщност съществува и като вариант при неизпълнение на пробационните мерки.

От ИПБ обобщават, че много по-ефективно спрямо такъв тип правонарушители би било да бъдат налагани мерки за пробационен надзор. По този начин се гарантира, че поведението на осъденото лице ще бъде обект на активно въздействие от страна държавата чрез  пробационните служби. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК