ИПБ: Рискът от тежки катастрофи на пътя София - Самоков е висок

Има проблеми с маркировката, знаците, виража

07.09.2022 | 09:46 Редактор: Елеонора Танева
ИПБ: Рискът от тежки катастрофи на пътя София - Самоков е висок

След тежката катастрофа край Панчарево от Института за пътна безопасност припомниха, че многократно са информирал Агенция "Пътна инфраструктура" за висок риск от настъпване на тежки ПТП на пътя София - Самоков.

Доклад на експертите на ИПБ е идентифицирал множество дефицити на пътна безопасност, но институциите досега не са взели мерки за обезопасяване на пътя. Това пише в позицията на ИПБ, подкрепена от доклад, изготвен от техни експерти. 

През 2020 г. е извършен оглед на трасето, който констатира: занемареното състояние на транспортния коридор II-82 е хронично.

Огледани са първите 7,5 км от 40-километровия извънградски участък Панчарево – Самоков.

Една от първите констатации е свързана с няколко участъка със завои с изграден незначителен вираж. 

В допълнение съществува и ограничена видимост от приблизително 50 м без хоризонтална маркировка. При такава ситуация водачите имат тенденция да позиционират МПС в средата на платното за движение. Това повишава риска от челни катастрофи, за да бъдат избегнати водачите обикновено предприемат резки маневри.

Експертите уточняват, че често при катастрофа в такава ситуация като основна причина се посочва "несъобразената скорост". 

В действителност резултатът – пътно транспортното произшествие е в следствие на лошо изградена, неподдържана и подвеждаща пътна среда, пише в доклада.

При огледа са установени множество участъци с деформации в платното за движение.

Тези дефекти имат потенциал да доведат до: 

загуба на контрол на МПС при маневриране от водачите с цел избягване на препятствието

задържане на вода и аквапланинг въпреки наблюдаваните сравнително ниски скорости на трафикопотока

задържане на вода и вледеняване върху платното за движение при зимни условия ще доведе до нежелателно удължен спирачен път (от гледна точка на управление на актива), но и като лоша изненада за млад или непознаващ пътя водач.

В участъка е установено, че голям брой знаци са с остарели светлоотразителни елементи.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК