ИПБ: В МВР кипи безсмислен труд, жертвите на пътя не намаляват

"С този подход ще са нужни 30 години, за да се въздейства на водачите да не шофират след наркотици", смятат пътни експерти

12.09.2022 | 08:52 Редактор: Петя Кръстева
ИПБ: В МВР кипи безсмислен труд, жертвите на пътя не намаляват

На 7 юли 2022 г. след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" държавата обяви "война" на рецидивистите по пътищата на България. Основно войната се състоеше в увеличаване на проверките за употреба на алкохол и наркотици. Всеки ден по медиите ни се внушаваше колко много шофьори употребяват наркотици и алкохол. Стигна се до там, че представители на МВР съобщиха гръмко, че всеки трети шофьор употребява наркотици", гласи позиция на Института по пътна безопасност (ИПБ), изпратена до медиите.

Според обобщената статистика на ИПБ  - данните на МВР до момента сочат, че за 48 дни са констатирани 1023 случая с наркотици или средно по 21,3 случая на ден. За този период проверените водачи са повече от 42 000, което прави средно на ден 875 проверени МПС. 

"Тези данни ни показват, че около 2% от всички проверени водачи са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества.  Предстои да разберем на колко от тях кръвните проби ще покажат разминаване с данните от дрегерите на МВР", пишат още от ИПБ.

Черната статистиката за катастрофите у нас разкрива, че през 2020 година загиналите от ПТП са 463 души, като в 6 от произшествията със загинали е констатирано наличие на наркотици или алкохол. Това прави 1,3% от всички случаи. През 2021 година загиналите са 561 човека.

"Ако сравним месец август 2021 г. с месец август 2022 г. (това е месецът, през който са предприети най-много действия от страна на МВР), ще видим, че загиналите са 53-а през август 2021 и 54-ма през август 2022 г.", подчертават пътните експерти.

Според тях "изводът от тази статистическа информация е, че в МВР е кипял безсмислен труд или е имитиран такъв - и в акция и без акция жертвите са все същите. Броят на заловените шофьори с наркотици е правопропорционален на броя извършени проверки".

"Ако МВР продължи с този подход, ще са необходими около 30 години, за да се въздейства на всички водачи да спрат да управляват МПС след употреба на наркотици" обобщават те.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК