България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Теодор Ушев с дебют в пълнометражното кино: Хората в България не се обичат

Предстоят премиери в София и Монреал на два филма, свързани с номинирания за "Оскар" аниматор

19.09.2022 | 09:32 Редактор: Ваня Кузманова

Почти едновременни премиери в София и Монреал ще имат два филма, свързани с номинирания за "Оскар" аниматор Теодор Ушев. Пълнометражният режисьорски дебют на Тео ще открие Cinelibri на 8 октомври в зала 1 на НДК. В пълен синхрон фестивалът на анимационното кино в Отава анонсира, че ще има специална прожекция на филма "Невидими връзки" в рамките на тазгодишното издание.

"Най-важните прожекции са тези у дома. Фактът, че филмът ми тръгва едновременно на два важни фестивала, е много добро съвпадение. Надявам се това да доведе до добър живот на филма и да го видят колкото се може повече зрители. Заглавието на филма "φ1.618" е числото на златното сечение, на божествената пропорция. Всичко, което е в природата, е подведено под тази пропорция. За мен беше важно първият ми филм да има препратка към два много важни филма в история. Вярвам, че това е добра поличба", каза Теодор Ушев в студиото на "България сутрин".

Хората в Кан са му казали, че след толкова много късометражни филми и награди, е време да снима пълнометражен филм. 

"В началото не набирах смелост. Когато обаче ми се обадиха да се включа в този проект, аз не се поколебах, защото в България има страхотни кинаджии, които биха ми помогнали в това начинание. Деян Донков и Мартина Апостолова са главните действащи лица. Те са страхотни актьори и бяха безупречни. Работата с тях беше истинско удоволствие. Ако ролята на актьора не се хареса на зрителите, за това е виновен режисьорът, защото не е успял да го предразположи и да избере правилния актьор", допълни Ушев. 

По думите му са направили лесен за гледане филм

"Това беше важно за мен. Надявам се филмът да се гледа с лекота. Това е приказка за деца от 9 до 99 години. Оттам нататък има много пластове, в които кинокритиците да намерят препратки към изкуството и киното, които са маркирали този и миналия век. Една история, която е в бъдещето, казва много повече, отколкото документалните случки. Самите снимки бяха само 23 дни в България, но постпродукцията беше много дълга и отне повече от две години и половина", сподели Ушев. 

"Винаги, когато успявам отивам да гласувам, независимо къде се намирам, защото смятам, че бъдещето е в наши ръце. Има политически сили, които се опитват да върнат България назад, защото смятат, че ние безвъзвратно сме я зачеркнали", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR

И завърши с думите, че хората в България не се обичат и са изтощени от агресивното говорене на политиците. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
!
преди 1 година
Браво и успех на филма! Сигнализирай за неуместен коментар