България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пострадалите в Карловско се нуждаят от храна, вода, тежка техника и още доброволци

Огромна кална маса и тиня - предизвикателствата пред доброволците

07.09.2022 | 08:46 Редактор: Теодора Патронова

Очаква се днес да бъде одобрена финансовата помощ от страна на МС, която да бъде насочена към пострадалите от наводненията в Карловско. 

"Аз и моите колеги от доброволните формирования за овладяване на бедствия се притекохме на помощ в събота, тоест в първия ден след наводнението. Това е ден номер 5 за нас да действаме на терен и да помагаме на пострадалото население", каза председателят на Националната асоциация на доброволците Ясен Цветков в "България сутрин".

Той съобщи, че всеки ден броят на доброволците е различен, но на ден има между 30 и 100 доброволци, които действат по специфични професионални задачи, тъй като имат определена екипировка и подготовка. 

"Това е огромно предизвикателство - огромна кална маса и тиня. Има кал на обществените места, има разрушена инфраструктура. Но същата кална маса я има в самите къщи - в дворове и мазета. Говорим за пласт между 50 см и 1,5 м на места. Има паднали дървета и клони, които са трудни и тежки за отстраняване. Това е най-трудната част. Необходима е тежка техника, но няма как само техниката да го направи, без човешка намеса. Изисква се огромен човешки ресурс", отбеляза Цветков пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът посочи, че са успели да върнат надеждата на хората, но сега е хубаво да се довърши започнатото. По думите му хората имат нужда от някой, който да помогне, но също така от храна, вода и хигиенни консумативи.

Той се надява институциите, гражданите и неправителствените организации да продължат да работят задружно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК