България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български мозъци отвяха конкуренцията на турнира на младите естествоизпитатели

За трудностите и ползите от състезанието споделят Никола Каравасилев и Илия Василев

02.09.2022 | 07:50 Редактор: Елеонора Танева

Български отбор, съставен от гимназисти по физика, химия и биология, стана абсолютен шампион и спечели категорично златните медали на Международния турнир на младите естествоизпитатели. Вторият отбор на България също направи страхотно участие и заслужи бронзовите отличия. Родните ученици се конкурираха с над 100 участници от над 10 държави в Грузия. 

"Ученици от много държави се събират и обсъждат решения на задачи, по които са работили цяла година. Това е състезание, на което една задача може да има много различни решения. Понякога правилно решение на някои от задачите трудно може да се намери. Целта е да убедиш журито, че твоят отбор е с най-правилното решение", обясни ръководителят на отбора Никола Каравасилев в студиото на "България сутрин".

Един от състезателите, Илия Василев, уточни, че самите експерименти са били най-лесната част от състезанието. А най-трудната част е била представянето на презентациите, за което са имали точно 8 минути време. 

"Експериментите отнемат доста дълго време, както и обработката на данните. Тази част е по-ясна. Като имаш базата данни, трябва да сложиш нещата така, че да нацелиш точно 8 минути за доклада. На 8-ата минута директно те спират, нямаш право на никаква грешка като докладваш. А за максимален брой точки трябва да завършиш презентацията в последните 10-15 секунди", разказа за състезанието ученикът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че е било много важно участниците да бъдат убедителни по време на дискусиите, защото за докладите са били подготвени, но по време на дискусията може да има неочаквани въпроси и трябва да се покажат истинските познания по поставените задачи.

Докладчик на българския отбор, който извоюва златото, е била Александра Петкова, която е впечатлила журито. 

"Тя докладваше в полуфиналната и финалната битка. Във финалната капитанът представи задача, която разглежда явление, което всеки е виждал - когато някоя патица се движи, оставя триъгълна следа след себе си. Оказа се, че физиката е доста сложна. Тя и Петър разработиха доста добър модел, който надгражда известната до момента физика, откриха грешки на изтъкнати професори. Дори професионални физици дойдоха да я поздравят, да ѝ кажат, че не са виждали такива възможности", сподели Никола Каравасилев.

Реално от състезанието единият отбор България се връща с 8 златни медала - за всеки участник и ръководителите, а вторият ни отбор - с 8 бронзови. Учениците имат желание да участват в подобни състезания, убеден е учителят.

"Участието в тези турнири е важно не толкова заради медалите, престижно е, дава на децата самочувствие. Самата подготовка развива качества и умения, които трудно се получават в обикновено българско училище. Научават се да структурират своята мисъл, начина по който се изразяват се усъвършенства. Учат се да защитават тезата си пред публика, да получават неочаквана критика", коментира Каравасилев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК