България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Малко Търново: Не сме виждали такъв мигрантски поток, контролира го турската мафия

"Политическата нестабилност допринася групите да се вкарват у нас", посочи Илиян Янчев

26.08.2022 | 08:07 Редактор: Петя Кръстева

Малко Търново е най-уязвимата община заради границата с Турция и потока от мигранти, който се увеличава в края на лятото. 

"Катастрофиралият автобусът не е преминавал през Малко Търново. Той е обърнал на няколко километра преди града, натоварил е бежанците и е потеглил в посока Бургас. Проблемът датира от преди повече от 7 години. Факт е, че нямаме движещи се мигранти в града, но хората се страхуват, защото постоянно се водят разговори как мигрантите се крият в гората и преминават около селото. В момента е най-силният пик, такова нещо не сме виждали", заяви кметът на община Малко Търново Илиян Янчев за "България сутрин".

По думите му групите, преминаващи границата, са все по-големи, а пътуванията им са все по-чести.

"Този процес е контролиран, работи се от страна на турската мафия. Политическата нестабилност допринася тези групи да бъдат ефективно вкарвани през България", категоричен бе той. 

Янчев подчерта, че няма случаи на ограбени или нападани жители на Малко Търново. 

"Гранична полиция"  в продължение на толкова години върши много работа, не трябва да им бъде прехвърляна цялата отговорност. Тези момчета и в дъжд, и в сняг са на терен и правят всичко, което е по силите им. Трудът им е много, но в даден момент се обезличава и се сочат с пръст", коментира още той.

Кметът на Малко Търново е на мнение, че "с наказание и оставки на един или двама няма да си решим проблемите".

"Това е наивно. Няма да има наказания, целият процес е много дълбок. Проблемът по границата не е само с оградата, всичко е политика и пари", смята той. 

Янчев констатира пред Bulgaria ON AIR, че ако България отново не седне на масата на преговорите с Турция, трафикът няма да може да бъде овладян.

"Трябва да има среща много скоро в България - да се извикат президентите на Турция, Франция, нашият, канцлерът на Германия", апелира градоначалникът.

"Наложително е колкото се може по-бързо да има законови промени или нов закон и всички, които дръзнат да прекарат някой през границата или да я преминават незаконно, да бъдат осъдени. Трябва да има страх, за да знаят, че това е държавната граница на Република България, а не отворен двор", призова Янчев.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК