България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избиваме се по пътищата заради нервност и липса на възпитание - докога?

Алекси Кесяков и Гергана Стоянова посочиха причините за войната на пътя и необходимите мерки

24.08.2022 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Месец и половина след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" бяха засечени водачи, които карат със 164 км/ч. При последните полицейски акции служителите на МВР установяват все повече водачи, седнали зад волана след употребата на алкохол и наркотици. 

"Не може да абсолютизираме една причина за пътно-транспортните произшествия, всички имат въздействие. Пътната инфраструктура ще е така, поведението на участниците ще бъде такова. Най-важно е да не повтаряме грешките, които водят до тежки ПТП, да отчитаме своето състояние. Човек трябва да бъде концентриран, когато е в движението. Може да сме много добри шофьори, но трябва да сме внимателни, защото останалите не са толкова добри", каза в студиото на "България сутрин" Алекси Кесяков - съветник на министъра на вътрешните работи.

Той изтъкна, че катастрофите променят живота и следват "ужаси", които, според него, трябва по-често да се показват. Санкции и изменение на поведението на хората - така той вижда възможност за справяне с проблема.

"Хората подготвят детето за социалния живот, но е голяма празнотата по отношение на живота на пътя. Дълго време живеем на пътя, този живот изисква специална подготовка. Не може семейството да няма ангажимент към обучението на детето, трябва да се формират безусловни рефлекси. Всяка година около 1000 деца стават жертви на пътя. С промяната трябва да се ангажира цялото общество", подчерта Кесяков.

Гостът посочи, че целта е да бъде намален броят на нарушителите и нарушенията. Действието на полицията е жълтият картон, червеният картон се вади от произшествието. Самоконтролът е много важен, ние да се пазим. Натискът на полицията ще продължи, защото искаме живот на пътя, а не смърт, изтъкна той.

При нас нивата на ПТП-тата са доста над средните за Европа, стана ясно още от думите на Кесяков.

Актрисата Гергана Стоянова е на мнение, че за да има 30 жертви в рамките само на седмица, войната, която водим, не е просто с нещо или някого. 

"Водим война с манталитета и липсата на дисциплина, толерантност и всякакво възпитание. Винаги си мислим, че можем да минем между капките. Дъщеря ми завърши средно образование в Англия. Там почти всеки ден им пускат записи от камерите. В началото беше в шок от ужасяващите кадри. Не ми дава да потегля, ако всички в колата не сме с колани и се ужасява, ако има знак за 40 км/ч, а аз мина с 50", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Стоянова трябва да има по-различни мерки, които да работят, тъй като сегашните не функционират. На мнение е, че ако се изпълни заявката 8500 полицаи да бъдат изкарани на пътя, това ще помогне и ще бъде действаща мярка.

"Непрекъснато на младите трябва да им се пускат кадри от камерите с инциденти на пътя, за да се стреснат. Ако един 50-годишен човек не е възпитан и толерантен, как да го накараш да се промени... Сутрина между 7:30 и 8 ч. има рали на "Цариградско шосе". Всеки бърза, защото мисли, че 5 минути ще решат нещо. 5 минути ще решат целия ти живот. Мерките трябва рязко да станат много сериозни", каза още актрисата.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК