България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Иска ли президентът да прави президентска република и защо партиите се превърнаха в ЕООД-та?

"Правителството няма нито намерение, нито възможност да сключи договор с "Газпром", каза проф. Александър Маринов

16.08.2022 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова

Предизвикателствата пред служебното правителство - предсрочните парламентарни избори, газовата криза и войната в Украйна. Има ли план на "Дондуков" 2 за решение на политическата криза и нестабилността, които обхванаха страната ни през последните две години и меси ли се служебното правителство в изборите?

"Има проблем в това отношение, но в случая трябва да търсим телето под кравата, а не под вола. Правителството не се меси в изборите да облагодетелства или да атакува някоя от партиите, участващи в изборите. Някои от партиите се опитват да наместят правителството в изборите. Те са решили, че чрез критики и атаки срещу служебното правителството ще могат да си правят предизборната кампания. И обвиненията, че правителството се меси, са изсмукани от пръстите", каза председателят на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на премиера Гълъб Донев - проф. Александър Маринов, в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че правителството има за задача да спази закона и да организира честен вот.

"В началото на миналата седмица избухна огромен шум за това как правителството иска да попречи на влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но всички се изясни и стана ясно, че имаме някои неточности по проекта, който е внесен от предишното правителство. Бяха коригирани. И тези люде млъкнаха. След това си измислиха тезата, че правителството иска да сключва нов договор с "Газпром", имаше дори протести. Стана ясно, че правителството няма нито намерение, нито възможност да го направи", добави проф. Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него отношенията между политическите партии в предишните 2 парламента са били скандални.

"Да не стане така, че пак да се наложи да се прави ново служебно правителство и пак да излезе виновен президентът, който му се било усладило да управлява със служебни правителства. Има обвинения, че президентът иска да прави президентска република. Трябва да стъпим на някакви факти - да е заявил такова нещо, да е подел някаква инициатива. Това са едни измишльотини. Но да е ясно, че президентът не назначава служебни правителства, когато му текне. Той изпълнява конституционните си задължения", категоричен е съветникът на Гълъб Донев.

По думите му политическата криза не може да се реши нито на "Дондуков" 1, нито на "Дондуков" 2.

"Партиите са загубили доверие, те са се превърнали в ЕООД-та. Те не могат да убедят гражданите в способността си да управляват. Трябва да бъдат достатъчно честни с избирателите си. Политическото говорене, ако не става въпрос за чиста демагогия, отразява отношението към съществуващите проблеми. Никой не се вълнуваше, че преди 1-2 години политическото говорене на президента съвпадаше с политическото говорене на десницата, или на други политически сили", подчерта проф. Александър Маринов.

И допълни, че към част от хората, които бяха сменени, има забележки за работата им.

"Имаше странни изявления, че не е работа на служебния кабинет да решава проблема с газа. Сещате се, ако послушаме такива съвети, къде ще сме след 1 месец. Има различия за това как да се осигурят необходимите количества газ за страната. Трябва да се намери газ на приемлива цена. Всекидневно се провеждат срещи, обсъждат се различни варианти, предприемат се стъпки, но условията са трудни", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Ванчето
преди 1 месец
Популист... Едновременно гледаме какво говорят и какво правят! Защото ПП,КАКВОТО КАЖАТ И ТОВА И ПРАВЯТ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
кой ни пита
преди 1 месец
Президентът не иска! Но, народът иска! Защото се видя какви мафии ни управляват! Ние гласуваме за някоя партия, но кой реди листите в партията? Освен това, "Купуването и продаването на гласове е престъпление", Но, купуването на Депутати не е! (Всички отцепили се от ИТН са станали водачи на листи в ПП). Това не е ДЕМОКРАЦИЯ! Сигнализирай за неуместен коментар