България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Френкев: Цари повсеместна сеч от служебното правителство, целта е да се дискредитира КЗП

Председателят изтъкна, че реално Министерството на икономиката ги проверява защо си вършат работата

11.08.2022 | 09:27 Редактор: Теодора Патронова

Обвинения в неоснователни проверки, странни сигнали и натиск – така изглежда комуникацията между Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите през последните дни. Настоящият председател на Комисията заяви на пресконференция, че е налице политически натиск върху органа, а работата му бива на практика блокирана от ресорното ведомство заради започнати проверки на дейността. От министерството отговориха, че инспекциите не са по тяхно настояване, а идват след граждански сигнали.

"Що се отнася до твърденията за чистка и масово кадруване, няма такова нещо. Има освободени 7 служители. Като нова комисия прегледахме работата и останахме недоволни от тези служители. Смятаме, че пред комисията има предизвикателства, които тези служители не са способни да преодолеят, и те бяха освободени. След като част от тях бяха отстранени, хората, които работят в дирекциите, започнаха да приказват по-свободно и някои от нещата, които установихме са притеснителни - фаворитизиране и неособено добри управленски практики. В един от случаите ще обсъдим с колегите дали да не бъдат предадени в прокуратурата", коментира председателят на КЗП Иван Френкев в "България сутрин".

Той не вижда как това, че е член на БСП, се отразява на работата на комисията - това не означава, че се фаворитизира една или друга структура. Председателят на КЗП посочи пред Bulgaria ON AIR, че Комисията е към Министерството на икономиката и индустрията, но актовете се контролират от българския съд и реално са независим орган. Според него важното в сигнала срещу Комисията е, че Министерството на икономиката ги проверява, защото си вършат работата. 

"В момента цари повсеместна сеч от служебното правителство по най-различни ведомства. За нас това държание и този натиск е изключително странен. Единственото обяснение, което мога да дам, е да се дискредитира работата на Комисията. КЗП наистина работи. За шестте месеца ние се предали вече отчет в Министерството на икономиката, в който показателите по плана за защита на потребителите са не просто изпълнени, те са преизпълнени. Твърденията в този сигнал са неоснователни, дори смешни. ", подчерта Френкев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК