България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маргаритов: Икономическият министърът неглижира потребителите, КЗП е независим орган

Според бившия председател на КЗП "разчистването на сметки" ще става на гърба на хората

10.08.2022 | 08:18 Редактор: Искра Ангелова

На лице е политически натиск върху Комисията за защита на потребителите, както и опити да се блокира работата на органа. Това обяви на извънреден брифинг председателят на КЗП Иван Френкев. По думите му служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е назначил проверка в КЗП.

"Гледах брифинга на председателя, след това прочетох и позицията на Министерството на икономиката и индустрията. Стават ясни две неща - назначена е една абсолютно безсмислена проверка, тъй като министърът на икономиката няма правомощия да осъществява контрол спрямо дейността по контрол на КЗП. Категорично КЗП има правомощия да извършва такива проверки, още повече, че в писмото на омбудсмана Ковачева е посочено основанието на тези проверки. Това е общата безопасност на стоките на пазара, за която следи Комисията по закон", каза бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Според него проверките са били навременни и напълно основателни.

"В резултат на тях темата се вдигна достатъчно високо, за да се стигне до законодателни промени, които забраниха продажбата на райски газ на лица под 18 години. Очевидно има натиск по трасето, но той не е здравословен за работата на контролния орган. КЗП е към министъра на икономиката и индустрията, това е от гледна точка на нейното организационно функциониране и финансиране. Но по отношение на правомощията по същество - това е независим контролен орган и актовете, които той издава, подлежат на съдебен контрол", допълни Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той призна, че по негово време е имало доста проверки.

"Всяка институция трябва да бъде проверявана, за да се установи дали тя работи законосъобразно и правилно. Но никога не е имало проверки, които са искали информация за това какво е осъществявано като правомощия, функции, каква е контролната дейност. Министерството на икономиката има много важна функция по отношение на потребителската защита и това е т.нар. политика за потребителите - трябва ли да бъде забранен двойният стандарт при храните? Трябва. Забранен е от 2018 г. Трябва ли да бъде дадена възможност на потребителите да водят колективни искове срещу нелоялни търговци? Трябва. Изготвен е законопроект", настоя бившият заместник-министър на икономиката.

По думите му "разчистването на сметки" ще е на гърба на потребителите.

"По мое време имаше изключително засилен контрол, особено по отношение на чувствителните сектори на пазара, които са за продажбата на олио, горива. Основната дейност на Комисията е свързана с проверки по жалби на потребители. Ежегодно се получават над 20 000 жалби и сигнали", поясни Димитър Маргаритов.

Той смята, че за момента няма проблем с бюджета на КЗП.

"Ние виждаме как министърът, освен акцията, която е предприел, демонстрира пълно неглижиране на потребителските проблеми, не е говорил нищо за тях, не е дал насока как министерството ще се справя с вече увеличаващите се цени на пазара. Не знам кой би му бил крив, ако не се справи с тази задача", категоричен бе той.

Попитан за критиката му спрямо зам.-министъра на икономиката - Димитър Данчев, с когото работеше заедно и който остана на работа след идването на служебния кабинет, Маргаритов отговори: "За да не излезе, че аз завиждам на колегата Данчев, че той е останал, а пък аз съм си тръгнал, няма такова нещо. Направи ми впечатление, че той доста кротичко беше приседнал до сегашния министър, слушаше критиките по отношение на бившия, а пък ако ти толкова не си бил съгласен - защо си бил заместник 8 месеца на този човек. Това не ми се връзва."

Бившият председател на КЗП съобщи, че би помислил и може би приел да стане част от екипа на някой от министрите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК