България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как българските традиции превърнаха момата Барби в хит в Instagram

Разказва нейният създател Диана Петрова

10.08.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Много известни българи прославят България, но най-новата сензация в Instagram е момата Барби, която популяризира българските традиции. Тя не е просто кукла, a послание към българите да се обръщат към родината и корените си. 

Тя е платинено руса, но вместо да е с вечерни блестящи рокли, е облечена в носия. Има мнение по всички граждански въпроси, протестира и посещава театрални постановки. Снимки Момата Барби е творение на Диана Петрова, която по време на пандемията все още живее в Белгия и решава да се захване с нещо ново, необичайно и различно. Заради носталгия по България се ражда креативната идея за момата Барби. 

"Много от нещата, които момата прави, са неща, които аз правя и решавам да ги покажа през нейните очи. Нищо, което тя прави, не е планирано. Просто искам да подхранвам любовта на българина към българското и може би да правя един модерен прочит на българските традиции", сподели Диана пред Bulgaria ON AIR

Споделя, че не е експерт, но чрез момата с удоволствие научава все повече за традициите и се опитва да ги показва през нейните очи. 

"Модернизирането на традициите е нещо нужно и важно, защото ако традициите не вървят ръка за ръка със съвремието, ще се изгубят. Нещата се случват толкова бързо, хората се променят", каза още Диана.

Тя сама изработва всичко до последния детайл - сама измисля носиите, сама ги шие и прави бродериите. Споделя, че освен женските носии е създала и мъжка носия за момата. Диана е на мнение, че щом в днешно време жените можем и искаме да носим панталони, защо пък момата да не може да обуе едни потури и да сложи калпак. 

За собствения си живот Диана разказва, че е творческа личност и се развива в много различни направления. А докато тя изчаква да се реализира като кинорежисьор, нейната кукла трупа популярност в Instagram, правейки баници, мекици и лютеница. Момата не спира да обикаля най-красивите кътчета в България и да ги показва на хилядите си последователи, а скоро тя може да стане и главна героиня в авторски филм на създателката си.

Вижте повече в репортажа на Гергана Нанкинска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК