България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велев: Огромно увеличение в цената на газа, секта работи срещу бизнеса и потребителите

Остава недостиг от порядъка на 40% от заявлението количество, алармира председателят на АИКБ

10.08.2022 | 08:10 Редактор: Тодор Петров

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви в петък решението си за поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 60%. Бизнесът ежедневно излиза с остри реакции спрямо управлението на газовата криза. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви в "България сутрин", че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата. 

"Не очакваме да има голяма разлика между предложението на "Булгаргаз" и утвърдената цена от КЕВР, което означава над 150 евро за мегаватчас. Това е огромно увеличение на цената за много кратък период. С нашите партньори не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не искаме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на управляващите да договорят добра цена не са достатъчни", каза той. 

Бизнесът е притеснен и от недостига на газ, който се очертава за последното тримесечие на годината. Остава недостиг от порядъка на 40% от заявеното количество за потребление, обърна внимание Велев.

"Не знаем в каква последователност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предупреждение и компенсации. Въпроси, които ще зададем на заседанието на антикризисния щаб. Очакваме да се проведе в началото на следващата седмица. Ще искаме сигурни доставки на добри цени, както и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Защо вече 3 месеца не сме предявили иск към "Газпром"? Накрая ще платим и това, което не сме взели директно", подчерта председателят на АИКБ.

За Велев ситуацията изглежда така: Отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо.

"Отговорната позиция на нашата страна трябва да бъде да взимаме колкото може повече по договора с "Газпром". Тази цена е с 30% по-ниска от текущата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв процент под 100 е безотговорен. Ако имаме излишъци, ще ги продадем в Европа", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Лошият сценарий вещае компаниите да намалят производителността си, като може да се стигне и до техния фалит. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу, защото секта не иска да купува руски газ без посредници.

"Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители", отправи обвинения председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК