fallback

Ще се стигне ли до фалити на български зърнопроизводители и опасно ли е украинското зърно?

Петър Кировски и Костадин Костадинов споделиха своите гледни точки

27.07.2022 | 08:32 Автор: Ирена Бакърджиева

Земеделският министър Иван Иванов съобщи, че ЕК е разрешила безмитен внос и без санитарни разрешителни на зърно от Украйна. Това предизвика реакцията на зърнопроизводителите, които обявиха протестна готовност. 

"От 3 юни тази година това е официален регламент, от 5 юни се прилага споразумение, което Европейският съюз има с Украйна. То либерализира режима на внос на влизане на различни продукти и на практика ги оставя, влизайки в страните от ЕС без мита и без квоти", заяви директорът на дирекция Растениевъдство към Министерството на земеделието Петър Кировски в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че под зърно се има предвид пшеница, ечемик и царевица, а от тях са внесени символични количества.

"Въпросът е обаче със слънчогледа. Всеки ден се реализира значителен внос. Едната част от това зърно, което влиза, е в складовете на преработвателите, но бяха направени проверки. Те показват, че тези, които са го внесли, го декларират. Предварителните документи, които ни изпратиха от тези проверки, говорят, че то е придружено с анализ на пестицидни остатъци, радиоактивност и качество. Слънчогледът е с нормални показатели и без наличие на такива пестицидни остатъци", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов коментира, че проблемът е, че складовете са пълни с украинско зърно и интерес към българското няма.

"В един момент ние като европейски производители оставаме в положение, в което сме произвели зърно по европейски изисквания и няма на кого да го реализираме, защото влезе по-евтин внос заради кризата в Украйна. Имаше един период, където нямаше фитосанитарен контрол по границата, даже се твърдеше, че от комисията са казали да не се проверява", коментира той.

Костадинов сподели, че вчера управителният съвет е взел решение за пътя, по който ще продължат, а именно декларация, в която ще изпишат мотиви си и впоследствие протести по границата и в цялата страна.

"В момента контактуваме със страни като Полша, Румъния, Словакия, Чехия, които са готови да излезем заедно на протест, защото при тях състоянието е същото. Ние сме подценени като производители и голяма част от нас с тези ниски цени на слънчогледа ще фалират", заяви Костадинов.

Според него всички по-малки производители, които нямат складове, ще бъдат притиснати от търговците и зърното ще бъде изкупено на много по-ниски цени, от които се реализира сега украинското зърно.

Според Кировски решението на проблема се крие в същия регламент, който либерализира тази търговия без мита на украинската продукция

"В този регламент има член 4 който казва, че би могло държавите да реагират при нарушаване на пазара. Започва едно разследване от комисията за установяване на това, че тази цена, на която е влязла продукцията, е причинила вреда в ущърб на земеделските производители. Това, което може да установи държавата, е дали това зърно не е опасно за хората. Ако е, категорично трябва да бъде унищожено, няма как да се допусне до пазара. Това е контролът в складовете, където може документално, физически и проба, която да установи наличието на такива остатъци. Да се види отговаря ли на изискванията това зърно", заключи Костадинов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback