Вносът на украинско зърно застрашава българските производители, те заплашват с протести

Според тях това е в ущърб на родното производство

26.07.2022 | 13:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

Зърнопроизводители заплашват с протести, заради вноса на евтини пшеница и слънчоглед от Украйна. С остра декларация против вноса на украинско жито излезе и Съюзът на земеделските кооперации в област Силистра.

"Остро осъждаме политиката на държавата, всъщност безхаберието на държавата, към родните зърнопроизводители. Като всъщност тя не осъществява никакъв контрол на това зърно и маслодайните семена, които влизат от Украйна. Европейската комисия позволява безмитния внос на зърно и маслодайни семена от Украйна, което е в ущърб на родните производители", заяви председателят на Съюза на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов.

Така търговците ще купуват украинско жито, а родното ще залежава по складовете, твърдят производителите. Те са разтревожени и от липсата, според тях, на фитосанитарен контрол по границите на украинската продукция.

"Министърът обеща, че ще има подобен контрол, но все още не сме сигурни дали се осъществява този контрол, поради простата причина, че на страните, извън ЕС, могат да използват препарати, които не са одобрени от ЕС и може да влезе стока със съмнително качество, която после да бъде представена като наша стока, произведена в България", допълва Димов.

Според добруджанските земеделци украинското жито се продава на цена дори около 500 лева за тон, докато, за да покрият себестойността, нашите стопани трябва да продават стоката си над 650-700 лева.

"Така че трябва внимателно институциите да си свършат работата и да се излезе с ясна позиция на правителството и Министерството на земеделието какво точно се прави по отношение на украинското зърно. Защото то няма да е само зърно, защото след един месец е царевицата, говорим и за ечемик, говорим и за рапица – неща, които трябва да са ясни за българския производител, за да може той спокойно да работи", твърди зърнопроизводителят Александър Сабанов.

Стопаните са готови на активни протестни действия, ако няма скоро решение на проблема.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
янко
преди 1 година
Преди повече от година писах, тези които ни докараха ПП да прочетат историята на Германия през 30-40 години на миналия век. Ако бяха чели, сега нямаше да надигат вой. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
мафия
преди 1 година
Родните спекуланти нададоха вой! Няколко фирми в Добруджа си разпределят всяка година по над 1 милиард субсидии за зърнопроизводство, но апетитите им нямат край! Сигнализирай за неуместен коментар