България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се стигне ли до фалити на български зърнопроизводители и опасно ли е украинското зърно?

Петър Кировски и Костадин Костадинов споделиха своите гледни точки

27.07.2022 | 08:32 Редактор: Ирена Бакърджиева

Земеделският министър Иван Иванов съобщи, че ЕК е разрешила безмитен внос и без санитарни разрешителни на зърно от Украйна. Това предизвика реакцията на зърнопроизводителите, които обявиха протестна готовност. 

"От 3 юни тази година това е официален регламент, от 5 юни се прилага споразумение, което Европейският съюз има с Украйна. То либерализира режима на внос на влизане на различни продукти и на практика ги оставя, влизайки в страните от ЕС без мита и без квоти", заяви директорът на дирекция Растениевъдство към Министерството на земеделието Петър Кировски в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че под зърно се има предвид пшеница, ечемик и царевица, а от тях са внесени символични количества.

"Въпросът е обаче със слънчогледа. Всеки ден се реализира значителен внос. Едната част от това зърно, което влиза, е в складовете на преработвателите, но бяха направени проверки. Те показват, че тези, които са го внесли, го декларират. Предварителните документи, които ни изпратиха от тези проверки, говорят, че то е придружено с анализ на пестицидни остатъци, радиоактивност и качество. Слънчогледът е с нормални показатели и без наличие на такива пестицидни остатъци", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов коментира, че проблемът е, че складовете са пълни с украинско зърно и интерес към българското няма.

"В един момент ние като европейски производители оставаме в положение, в което сме произвели зърно по европейски изисквания и няма на кого да го реализираме, защото влезе по-евтин внос заради кризата в Украйна. Имаше един период, където нямаше фитосанитарен контрол по границата, даже се твърдеше, че от комисията са казали да не се проверява", коментира той.

Костадинов сподели, че вчера управителният съвет е взел решение за пътя, по който ще продължат, а именно декларация, в която ще изпишат мотиви си и впоследствие протести по границата и в цялата страна.

"В момента контактуваме със страни като Полша, Румъния, Словакия, Чехия, които са готови да излезем заедно на протест, защото при тях състоянието е същото. Ние сме подценени като производители и голяма част от нас с тези ниски цени на слънчогледа ще фалират", заяви Костадинов.

Според него всички по-малки производители, които нямат складове, ще бъдат притиснати от търговците и зърното ще бъде изкупено на много по-ниски цени, от които се реализира сега украинското зърно.

Според Кировски решението на проблема се крие в същия регламент, който либерализира тази търговия без мита на украинската продукция

"В този регламент има член 4 който казва, че би могло държавите да реагират при нарушаване на пазара. Започва едно разследване от комисията за установяване на това, че тази цена, на която е влязла продукцията, е причинила вреда в ущърб на земеделските производители. Това, което може да установи държавата, е дали това зърно не е опасно за хората. Ако е, категорично трябва да бъде унищожено, няма как да се допусне до пазара. Това е контролът в складовете, където може документално, физически и проба, която да установи наличието на такива остатъци. Да се види отговаря ли на изискванията това зърно", заключи Костадинов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК