Родни производители ще блокират пътища и граници заради украинското зърно

Настояват то да се конвоира от входа до изхода на страната

26.07.2022 | 19:16 Редактор: Ирена Бакърджиева

Национален протест подготвят фермери заради безмитния внос на зърно от Украйна. До две седмици те ще блокират границата с Румъния и основни пътища в цялата страна.

За пореден път земеделските производители настояват зърното от Украйна да се конвоира от входа до изхода на страната.

"Ние искаме държавата да спазва законите и правилата си, защото планът за изготвяне на тези коридори гласи: Всяка държава трябва да осигури достатъчен брой митнически служители, фитосанитарен контрол по границата, с цел осигуряване на по-бързо извеждане на зърното от ЕС, а то разликата е в това, че при нас остава", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Според земеделците вносът от Украйна подбива цената на родното производство. От 16 юни досега в страната ни са влезли 280 000 тона слънчоглед и 6 000 тона пшеница.

"Нашата продукция стои, няма кой да я изкупи, всички си купуват евтина продукция. В момента сме пълни всички складове със слънчоглед и ние нямаме място за новата реколта слънчоглед и царевица в момента. А продължава украинският внос да влиза в България, което ще бъде пагубно за бизнеса", коментира арендаторът в община Крушари Диян Балчев.

Още по-големи са опасенията, че неизследваната украинска продукция ще се предлага с български етикет.

"И без контрол, което е най-важното, без контрол! Знаете, че Украйна е извън ЕС и се гледа ГМО – не знаем какво е влязло в България. Другото, което е важното – здравето на потребителя, на българския потребител", твърди Костадинов. 

Ако исканията им не бъдат чути, зърнопроизводителите ще затворят с тежка техника граничните пунктове на Кардам, Силистра и Дунав мост, както и всички важни отсечки в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК